Iran predstavil nova raketna sistema zezal in khordad III

by Urednik

NOVI IRANSKI MOBILNI RAKETNI SISTEMI KRATKEGA DOSEGA

Iran je minuli vikend na letalski razstavi Iranske revolucionarne garde (IRGC) predstavil dva nova raketna sistema – balistični raketni sistem kratkega dosega zelzal na novem vozilu hormuz in raketni sistem zračne obrambe khordad III.

Mobilni balistični raketni sistem kratkega dosega zelzal (na sliki spodaj), ki je nameščen na novem vojaškem vozilu hormuz, ima dve raketi, v katerih je trideset 17-kilogramskih bomb, ki lahko uničijo širok spekter ciljev. Razvili so jih za uničevanje vzletno-pristajalnih stez in opreme na letališču, kakor tudi drugih vojaških sistemov in objektov na terenu.

Raketni sistem zezal je Iranska vojska testirala že leta 2011 med vojaško vajo Payambar -e Azam, ko so sočasno izstrelili 3 rakete, skupaj pa 9.

Iranski raketni sistem zezal na vozilu hermuz

Iranska revolucionarna garde je predstavila tudi nov raketni sistem zračne obrambe khordad III, ki lahko hkrati spremlja štiri cilje hkrati in jih uniči z osmimi raketami naenkrat. Sistem khordad III je namenjen spremljanju in uničenju bojnih letal, bombnikov in vodenih izstrelkov do 25.000 metrov, so dejali na predstavitvi. Vse potrebne komponente tega sistema zrak-zemlja,  vključno z radarjem, sledilnim sistemom in sistemom za nadzor ognja so nameščeni na vozilu.

Poveljnik zračne obrambe Iranske vojske je dejal, da se sistem zračne obrambe khordad III  lahko primerja s sofisticiranim raketnim sistemom dolgega dosega S-300 in dodal, da bodo njegov doseg  v prihodnosti na 100 km in 200 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Defense Arab

 

Povezani članki