Iran predstavil novo samovozno havbico ashura 155 mm

by Urednik

IRANSKA VOJSKA DOBILA PRVO KOLESNO SAMOVOZNO HAVBICO

Minuli konec tedna je Iranska vojska na svečanosti v vojašnici Shahid Zerehran predstavila novo samovozno havbico ashura kalibra 155 mm. Predstavitve novega domačega artilerijskega sistema se je udeležil tudi novi poveljnik Iranske vojske generalmajor Abdolrahim Mousavi.

155-milimetrski topovski sistem ashura, ki so ga namestili na šestkolesni tovornjak, lahko granate izstreljuje tako navpično kot vertikalno. Namenjeno je uničevanju  sovražnikovih utrjenih položajev,  lahkih in težkih oklepnih vozila. Po besedah predstavnikov Iranske vojske gre za izredno učinkovit artilerijski sistem, ki ga odlikuje tudi visoka mobilnost v operativnih okoljih in lahko po izstrelitvi granat nemudoma zapusti položaj.

Zanimivo je dejstvo, da Iranska vojska do sedaj v svoji oborožitvi ni imela kolesne samovozne havbice. V njihovi artileriji so gosenične samovozne sovjetske havbice 2S1 gozdvika (122 mm) in njihove iranske (nadgrajene) različice raad 1 (122 mm), raad 2 (155 mm), ameriško-iranske M-109 (155mm), severnokorejske M-1978 (170 mm),  še vedno pa tudi stare ameriške M-107 (175 mm) in M-110 (203 mm).

Pripravil: A. Knific, foto: IRNA

Povezani članki