Iran želi plačati 4 milijarde za 900 milijonov USD vredne S-300

by Urednik

IRAN BO POZABIL NA ODŠKODNINO, ČE DOBI RUSKE SISTEME S-300

Medtem ko je svet v letu 2002 razpravljal o iraškem orožju za množično uničevanje, se je Sadam Husein pripravljal na najhujše in storil vse, da bi kupil ruske raketne sisteme zemlja-zrak S-300. Očitno je imel Sadam Husein precej dober občutek za samoohranitev, saj je vedel, da bi bile rakete sistema S-300 na koncu še zadnji ščit med njim in njemu sovražnim svetom.

Podobno so verjetno razmišljali v Iranu in z Rusi v letu 2007 že podpisali pogodbo o nakupu raketnih sistemov S-300, vendar je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev tri leta pozneje (2010) razveljavil dogovor zaradi sankcij OZN proti tej državi.

Iran se seveda ni strinjal z odločitvijo in aprila 2011 na mednarodnem arbitražnem sodišču v Ženevi vložil tožbo proti ruskemu državnemu izvoznemu podjetju Rosoboronexport za 900 milijonov dolarjev. Sodišče je razsodilo v prid Irana in Rusom naložilo globo v vrednosti 4 milijarde dolarjev.

Vendar si Iran ne želi toliko denarja kot protiletalskega in protibalističnega raketnega sistema S-300, zato je pripravljen pozabiti na 4 milijarde dolarjev odškodnine, če se Rusija preprosto strinja, da bo izpolnila prvotno naročilo. Slednja se je tako znašla v zagati in bo po predvidevanjih ruskih vojaških analitikov verjetno počakala na razplet vojne v Siriji ter se nato odločila o nadaljnjih potezah.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki