Italija naročila prvih 10 kolesnih tankov centauro II 8×8

by Urednik

ZAČETEK NAROČANJA OKLEPNIKOV CENTAURO II ZA ITALIJANSKO VOJSKO

Italijanska vojska je pri domačemu proizvajalcu – konzorciju Iveco-Oto Melara (CIO) naročila prvo serijo 10-ih kolesnih tankov centauro II MGS (Mobile Gun System), ki veljajo za nadgrajeno različico “uničevalca tankov” centauro I 8×8.

Italija bo za nove kolesne tanke odštela okoli 186 milijonov dolarjev (159 milijonov evrov), skupaj pa nameravajo Italijanski vojski dobaviti 136 vozil centauro II. Trenutno uporabljajo 300 protioklepnih kolesnih vozil centauro I, še 89 pa jih imajo v rezervi.

Nove kolesne tanke imenujejo tudi “New Blindo Centauro”, v primerjavi s prejšnjim pa so naredili izboljšave na področju moči motorja, opazovalnih sistemih, mobilnosti, ergonomije, streljanja, komunikacije in večje zaščite posadke.

Centauro II je bil sicer javnosti prvič predstavljen med obrambno razstavo Eurosatory junija 2016. Glavno orožje tega osemkolesnika je top tretje generacije 120/45 mm (opcija je tudi 105/52 izmenljiv z 120 mm), ki ima enako ognjeno koč kot sodobni bojni tanki, izstreljuje pa lahko tudi vse sodobno strelivo NATO kalibra 120 mm.

Na orožarskem sejmu Eurosatory 2016 je bil centauro II opremljen še z bojno daljinsko upravljano postajo hitrole s težkim mitraljezom 12,7 m ter možno uporabo mitraljeza 7,62 mm ali avtomatskim bombometom 40 mm.

Trup in kupola kolesnega tanka centauro II sta iz varjene jeklene konstrukcije, balistična zaščita pa je precej boljša kot pri predhodniku centauro I, trup in pa kupola pa sta povsem preoblikovana, pri konstruiranju pa so upoštevali najnovejša balistična in tehnična dognanja.

Italijansko obrambno ministrstvo tudi načrtuje, da naj bi sedanje oklepnike B1 centauro (105 mm top) nadgradili v različico centauro II (in topom 120 mm).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki