Izrael bi lahko dobavil orožje Ukrajini, če Rusija dobavi sisteme S-300 Iranu

by Urednik

RUSIJA UKINILA EMBARGO NA DOBAVO RAKETNIH SISTEMOV S-300 ZA IRAN

Potem ko so Iran in šesterica svetovnih velesil (2. april 2015) dosegli okvirni sporazum o razvoju iranskega jedrskega orožja, se je ruski predsednik Vladimir Putin v ponedeljek 13. aprila 2015 odločil, da Rusija po petih letih ukine Iranu embargo na dobavo raketnih sistemov S-300 (SA-10 grumble). Zaradi ruske prodaje raketnih sistemov S-300 Iranu pa je zaskrbljen Izrael, ki je že napovedal, da bo v tem primeru oskrbel z orožjem Ukrajino.

Dogovor med Rusijo in Iranom o dobavi petih raketnih sistemih zračne obrambe S-300 PMU-1 v vrednosti 800 milijonov dolarjev je bil sklenjen leta 2007, a ga je nato preklical takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ko je Varnostni svet ZN leta 2010 uvedel embargom na orožje za Iran zaradi zaskrbljenosti, da Teheran bogati uran za bojne konice. Iran se je v letu 2011na rusko prekinitev pogodbe odzval z vložitvijo tožbe na Ženevskem arbitražnem sodišču proti ruskemu državnemu izvozniku orožja Rosoboronexportu in zahteval 4 milijarde USD odškodnine.

Minuli ponedeljek je Rusija prekinila petletni embargo na dobavo raketnih sistemov S-300. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob tem dejal, da je prepoved zastarela in navedel napredek dosežen na pogovorih ZDA, Rusije, Kitajske, Francije, Velike Britanije in Nemčije z Iranom glede jedrskega programa v začetku tega meseca.

Iran je že sporočil, da pričakuje dobavo ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-300 do konca leta 2015. Dodali so tudi, da bodo ob dobavi teh oborožitvenih sistemov umaknili tožbo proti Rusiji. Od tam pa prihajajo novice, da za proizvodnjo in dobavo S-300 za potrebe Iranske vojske potrebujejo najmanj 6 mesecev.

Iz Bližnjega vzhoda pa prihajajo novice, da bi lahko Izrael ob ruski dobavi raketnih sistemov S-300  Iranu lahko v odgovor na odločitev Rusije začel pošiljati orožje v Ukrajino. Novico je medijski hiši NRG sporočil neimenovani izraelski vojaški vir, ob tem pa dodal, da izraelska vlada še ni sprejela nobene končne odločitve o tem.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v začetku aprila 2015 v telefonskem pogovoru ruskemu predsedniku Putinu dejal, da bo načrtovana dobava S-300 Iranu ogrozilo stabilnost na Bližnjem vzhodu. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem poudaril, da je raketni S-300 povsem defenziven raketni sistem in ne bo predstavljal grožnje Izraelu ali kateri koli drugi državi na Bližnjem vzhodu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki