Izraelska merkava IVM windbreaker je najbolje zaščiteni tank na svetu

by Urednik

IZRAELSKI AKTIVNI SISTEM ZAŠČITE TANKA ZANIMA TUDI ZDA

Zadnja različica izraelskega tanka merkava IV, opremljena z aktivnim sistemom oklepne zaščite Rafael trophy (APS) z vzdevkom merkava IVM windbreaker, je najbolje zaščiteni tank na svetu. Po številnih preizkušanjih sistema aktivne oklepne zaščite trophy, so Izraelske obrambne sile (IDF) proglasile sistem za operativen v letu 2009, prve merkave IV s sistemom trophy pa so prišle v operativno rabo v IDF v letu 2010.

Prvikrat je bil v boju sistem oklepne zaščite trophy na merkavi IV (bojno) preizkušen 1. marca 2011, ko je nevtraliziral napad s protioklepno raketo. Leta 2014 je posadki tanka IDF  v Gazi z APS trophy uspelo uničiti rusko protioklepno raketo 9M133 kornet.

Prva generacija tankov merkava IV, ki so jo opremili z APS trophy, je imela samo en senzor – radar za nadzor ognja Elta EL/M-2133 (deloval je na frekvenčnem območju F/G) s 4 ploščatimi antenami, pritrjenimi na vsaki strani kupole tanka. Trophy pokriva območje 3600 okoli tanka in odkriva izstrelke kot  so protioklpene rakete  in tankovske kumulativne granate. Ko trophy zazna nevarnost, jo spremlja in klasificira potem pa (z računalnikom) izbere najbolj optimalno točko protiukrepanja. Protiukrepanje sledi samo, če grozi nevarnost, da bo izstrelek zadel tank.

Novejše merkave IV imajo sisteme trophy s štirimi senzorji, po enega na bočnih straneh kupole tanka, enega pa spredaj in enega zadaj.

Podrobneje smo o tanku merkava IV in sistemu zaščite trophy pisali v Reviji OBRAMBA, november 2017, v članku Izraelska aktivna zaščita za ameriške tanke.

Pripravil: B. Knific, foto: IDF

 

 

Povezani članki