Izraelska vojska bo v letu 2016 upokojila tanke merkava Mk II

by Urednik

 TANKI MERKAVA I IN II OSTAJAJO V REZERVI IZRAELSKIH SIL

Izraelska vojska namerava po 33-ih letih uporabe “upokojiti” (dati v rezervo) še preostalih nekaj ducatov glavnih bojnih tankov merkava Mk II, ki jih bodo od sedaj uporabljali le še rezervisti na obmejnih stražah v času konfliktov.

Izraelska vojska ob tem načrtuje, da bodo tanke merkava II preuredili v oklepna transportna vozila oz. sanitetne oklepnike za prevoz ranjencev z bojišča.  Izraelci imajo sicer še vedno skoraj 600 glavnih bojnih tankov merkava Mk I in Mk I v skladiščih, v prihodnje pa bodo v bojnih nalogah uporabljali le tanke merkava Mk IV (660 tankov) in  merkava Mk III (780).

Sedma oklepna brigada Izraelskih obrambnih sil (IDF), ki je še edina opremljena s tanki merkava Mk II, bo do konca leta 2016 popolnoma prešla na tanke merkava Mk IV, ki so opremljeni s sistemom aktivne zaščite trophy.

Prav tako so v Izraelski vojski končali program usposabljanja za tank merkava II, kar je potrdil tudi polkovnik Dvir Edri, poveljnik šole za usposabljanje oklepnih sil IDF, ki je dodal, da se bodo naborniki od sedaj usposabljali samo na novejših tankih (merkava III in IV).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Izrael pospešuje proizvodnjo tankov merkava IV in oklepnikov namer

Izraelsko obrambno ministrstvo je podvojilo število naročilo sestavnih delov za glavne bojne tanke za merkava Mk IV in oklepna vozila pehote namer, saj naj bi povečali proizvodnjo teh oklepnikov.

Singapur bo prvi tuji kupec izraelskih tankov merkava

Singapur je prvi tuji kupec izraelskih glavnih bojnih tankov merkava, z Izraelom naj bi že sklenil pogodbo za nakup 50 novih tankov merkava IV.

Povezani članki