Japonska predstavila oklepno vozilo MCV 8×8

by Urednik

NOVI JAPONSKI OSEMKOLESNI OKLEPNIK MCV S TOPOM KALIBRA 105 MM

Inštitut za tehnološke raziskave in razvoj japonskega ministrstva za obrambo je predstavil novo bojno oklepno vozilo MCV (Mobile Combat Vehicle) 8×8. Osemkolesno oklepno transportno vozilo je opremljen s kupolo za tri člane posadke, ki je nameščena v središču trupa in oborožena s topom kalibra 105mm.
Inštitut za tehnološke raziskave in razvoj japonskega ministrstva za obrambo je od leta 2008 predstavilo več prototipov oklepnih vozil, kolesni oklepnik MCV je že četrto. Testiranja MCV-ja bodo stekla v letu 2014, Japonska vojska pa naj bi ga v uporabo dobila že leta 2016.
Novo japonsko oklepno vozilo MCV 8×8 poganja štirivaljni dizelski motor z vodnim hlajenjem, ki razvije moč 570 KM pri 2100 vrtljajih na minuto. Oklepno vozilo lahko doseže na cesti najvišjo hitrost 100 km/h. MCV ima bojno težo približno 26 ton in meri 8,45 m v dolžino, 2,98 v širino in 2,87 m v višino.
Oklepno vozilo MCV 8×8 je navzven zelo podobno italijanskemu uničevalcu tankov centauro 8×8, vendar v MCV sedi voznik v prednjem delu trupa na desni strani, agregat pa je na levi strani.
Kupola oklepnega vozila MCV je oborožena s topom kalibra 105mm, ki je opremljen s toplotno zaščito. Na desni strani je nameščena strojnica kalibra 7.62mm, ob loputi pa še 12.7mm strojnica.
Kolesni oklepnik MCV je opremljen tudi z računalniško podprtim sistemom za nadzor ognja z dnevno-nočnim senzorskim sistemom. Vremenski senzor francoske družbe Tales je nameščen na zadnjem delu kupole in laserski detektorji pa na sprednji strani. Trup in kupola oklepnika MCV so opremljeni z dodatnim oklepom za povečanje zaščite pred novimi grožnjami na bojišču – kot so IED (improvizirane eksplozivne naprave) in RPG (granate na raketni pogon).
Pripravil: A.K., foto: Kyodo/AP

Povezani članki