Je dvojni agent izdal prava imena nemških vohunov?

by Urednik

V NEMČIJI ODKRILI DVOJNEGA AGENTA, KI JE PODATKE POSREDOVAL AGENCIJI CIA

V Nemčiji je izbruhnil škandal, potem ko so odkrili, da je eden od njihovih obveščevalnih agentov posredoval zaupne informacije ameriški agenciji CIA, v svoji posesti pa imel tudi seznam nemških skrivnih obveščevalcev po vsem svetu.

Nemška obveščevalna služba BND (Bundesnachrichtendienst) je v skrbeh, da je njihov agent s psevdonimom Markus R imel seznam s približno 3500 imeni njihovih agentov pod krinko po vsem svetu, našli na trdem disku njegovega računalnika.

Markus R je bil aretiran lani poleti, potem ko so ga razkrili za dvojnega agenta, ki je delal tako  za BND kot ameriško agencijo CIA vse od leta 2012. Po poročanjih je menda priznal, da je CIA od njega dobila več kot 200 tajnih dokumentov v zameno za 25.000 EUR (29.460 USD).

Odkrili so ga šele leta 2014, ko je prek elektronske pošte poslal ponudbo ruskemu veleposlaništvu v Berlinu, v katerem jim je v zameno za denar ponudil nekatere skrivne dokumente.

31-letni Markus R je delal v oddelku registra čezmorskih operacij BND, ki je odgovoren za zaščito agentov, ki služijo v tujini. Tako je imel dostop do velikega števila tajnih dokumentov, vključno z identitetami operativcev napotenih v tujino.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Obveščevalna dejavnost v informacijski dobi

avtor: dr. Damir Črnčec

Knjiga Obveščevalna dejavnost v informacijski dobi je namenjena tako varnostnim in obveščevalnim strokovnjakom, tistim, ki se ukvarjajo z nadzorom nad tem sektorjem, kakor tudi kritični javnosti, ki je pomemben del sodobne obveščevalne zgodbe.

Avtor se v knjigi, ki obsega 280 strani, ni osredotočil na to, da bralcem ponudi odgovore na vsa vprašanja, temveč da poskuša odgovoriti na najbolj bistvena, hkrati pa vzpodbudi razpravo o sodobnih varnostnih in obveščevalnih vprašanjih. Nekatera izmed njih so stalna in spremljajo obveščevalno dejavnost že od njenega samega začetka.

Redna cena: 29,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

WikiLeaks razkril tajna navodila za agente CIA o infiltriranji v EU

Ameriška Centralna obveščevalna agencija (CIA) je svojim uslužbencem dala navodila kako priti mimo mednarodnega sistema za nadzor potnih listov.

Povezani članki