Južna Koreja predstavila samovozni protiletalski sistem bi-ho 30mm

by Urednik

JUŽNA KOREJA Z NOVIM PROTILETALSKIM SISTEMOM KRATKEGA DOSEGA Z RAKETAMI SHINGUNG

Južna Koreja je zaključila razvoj samovoznega protiletalskega sistema bi-ho (leteči tiger) kalibra 30mm z vodenimi izstrelki shingung.

Na oklepnem vozilu je na kupoli nameščen dvojni top 30 mm, radarski sistem in vodene rakete shingung na vsaki strani. Celoten samovozni protiletalski sistem bi-ho z raketami shingung je razvit in izdelan v Južni Koreji.

Razvoj protiletalskega sistema bi-ho se je začel v letu 2010, s strani lokalnih obrambnih podjetij Doosan, Samsung Thales in LIG Nex1. Južnokorejci so v projektu bi-ho nadgradili obstoječe samovozne protiletalske topove, ki so jih razvili po letu 1980, za povečanje bojnih zmogljivosti in večji doseg, pa so ga nadgradili še z vodenimi izstrelki.

Dvojni protiletalski top kalibra 30mm ima domet 3 km, vodeni izstrelki zemlja- zrak pa 7 km. Samovozni protiletalski sistem bi-ho so razvili za bojevanje na goratem področju, predvsem za prestrezanje letalnikov, ki letijo na nizkih nad površjem. Samovozni top bi-ho doseže največjo hitrostjo 60 km/h in lahko izstreli 1.200 izstrelkov/min.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki