Južno vojaško okrožje Ruske vojske z novimi oklepniki MRAP typhoon 6×6

by Urednik

TUDI RUSIJA JE RAZVILA NAPREDNA PROTIMINSKO ZAŠČITENA OKLEPNA VOZILA  

Južno vojaško okrožje Ruske vojske je v zadnjem mesecu prejelo še 20 oklepnih vozil s protiminsko zaščito (MRAP – Mine Resistant Ambush Protected vehicle) KAMAZ  typhoon 6×6. Ruske kopenske enote južnega vojaškega okrožja so tako v sklopu modernizacije prejele že vseh 50 MRAP-ov iz prvega sklopa, je sporočil njihov predstavnik.

 Južno vojaško okrožje Ruske vojske je že lani tekom leta prejelo prvih 30 oklepnikov typhoon, v decembru pa je bila zaključena dobava prve pošiljke. V svojih enotah imajo dve različni protiminsko zaščiteni oklepni vozili iz družine typhoon 6×6, ki so jo začeli razvijati v letu 2010, prvič pa javnosti pokazali v letu 2011.

Družina oklepnikov typhoon vključuje različico oklepnega transportnega vozila Kamaz-63968 (typhoon-K) in različico amfibijskega oklepnega transportnega vozila  Kamaz-63969 (typhoon), ki ima na strehi nameščeno oborožitveno postajo podjetja Elektromashina JSC (mitraljez PKT 7.62×54mmR in bombomet AGS 30 mm).

Vso družino oklepnikov typhoon (skupaj kar 14, še 4×4 in 8×8) poganjajo različice motorja JMZ-536, ima enak informacijski in upravljavski sistem, protiminsko zaščito in vzmetenje. Za zaščito pehote so ruski strokovnjaki razvili posebno keramično zaščito v oklepu, posebno steklo, ki ščiti pred orožjem velikega kalibra in novi tipi jekla za oklep. Oklep lahko zaščiti posadko pred naboji do kalibra 14,5 mm, protioklepniki (prebojnimi) naboji kot so B-32 in prebojnimi zažigalnimi kroglami, kot tudi eksplozijo 8-ih kg TNT pod vozilom.

Typhooni imajo neodvisno hidropnevmatsko vzmetenje, avtomatski menjalnik, popolnoma nove motorje in informacijski sistem. Obe verziji lahko upravljata 2 člana posadke, v zadnjem delu pa je prostora za 16 vojakov. Ruska MRAP-a 6×6 sta namenjena izvidniškim nalogam, protiminskemu delovanju, prevozu vojakov, inženirskim, sanitetnim in poveljniškim nalogam,…

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Oklepni vozili MRAP Kamaz typhoon 6×6

Povezani članki