Kalašnikov razvija kopensko bojno robotsko vozilo BAS-01G BM soratnik

by Urednik

SORATNIK (SOBOJEVNIK) DOBIVA VSE BOLJ OBSEŽNO OBOROŽITEV

Ruski orožarski koncern Kalašnikov, proizvajalec slavne jurišne puške AK-47 in hčerinska družba ruskega državnega arzenala Rostec, razvija napredno gosenično robotsko oklepno vozilo za izvidniške in bojne naloge BAS-01G BM soratnik (sobojevnik).

Koncern Kalašnikov je že lani na sejmu Armada 2016 pokazal prvi prototip robotskega sistema soratnik, ki ga razvijajo za potrebe Ruske vojske. Sistem soratnik je oklepno gosenično vozilo, opremljeno z avtomatskim nadzornim sistemom, zavarovanim radijskim sistemom ter opremo za pridobivanje podatkov in nadzor. Radarski in elektrooptični sistem odkrivata cilje na razdaljah do 2500 m, dopolnjujejo pa ga lahko taktična izvidniška brezpilotna letala (UAV).

BAS-01G BM soratnik pa je lahko namenjen tudi bojnim nalogam, saj je nanj mogoče namestiti oborožitveno postajo. Oborožen je lahko z mitraljezom Kalašnikov PKT / PKTM 7,62 mm, težkim mitraljezom 6P49 kord 12,7 mm ali avtomatskim bombometom AG-17A plamya 30 mm oziroma najnovejšim  6G27 balkan 40 mm. V protioklepni različici je oborožen z osmimi protitankovskimi vodenimi izstrelki 9M133M kornet-EM.

Soratnik lahko deluje v sodelovanju z drugimi avtomatiziranimi sistemi za bojevanje, vključno z brezpilotnimi letali proizvajalca Zala Aero, ki je podružnica koncerna Kalašnikov.

Napredno gosenično robotsko oklepno vozilo ZBS-01G BM soratnik je namenjeno za izvidovanje in ognjeno podporo vojakom na bojišču, odstranjevanje min, logistične operacije in patruljiranje. Bojna masa oklepnika je približno 7.000 kg, operativni doseg 400 km, doseže pa največjo hitrost 40 km/h, upravlja pa se ga lahko na razdalji do 10 km. Deluje lahko v treh načinih: z neposrednim upravljanjem, polavtomatsko in v popolnoma samodejnem načinu.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, Military Forum

VIDEO: Soratnik med predstavitvijo na poligonu Alabino decembra 2016

Povezani članki