Kanadska vojska bo kupila Rheinmetallova sistema MRR in ISS

by Urednik

KANADSKA VOJSKA Z NOVIMI RADARSKIMI IN KOMUNIKACIJSKIMI SISTEMI

Kanadska vlada je pri nemškem Rheinmetallu sklenila dva obsežna vojaška posla, vredna skupaj 493 milijonov kanadskih dolarjev (približno 350 milijonov evrov). Prvi pogodbeni partner Rheinmetall Canada Inc bo Kanadski vojski dobavil radarske sisteme srednjega dosega in pa integrirani sistem za vojaka, posle pa bodo zaključili v nekaj letih.

Z radarskim sistemom srednjega dosega (MRR) bodo kanadski vojaki lahko spremljali izstrelitve nasprotnikovih raketnih, minometnih in artilerijskih izstrelkov, prav tako pa bodo s sistemom lahko odkrivali in sledili nasprotnikova letala, helikopterje, manevrirne in protiradarske rakete in brezpilotne letalnike ter tako kopenskim silam omogočali ustrezno protidelovanje.

Sistem MRR bo skupaj s potrebno logistično opremo dobavljen v treh letih, pogodba pa vsebuje tudi ponakupno podporo – vzdrževanje in popravila. Radarski sistem bodo izdelali skupaj z izraelskim proizvajalcem ELTA Systems, gre pa za operativno preizkušen sistem, ki temelji na večnamenskem radarju ELM-2084. Kot pogodbeni partner v poslu nastopa sicer Rheinmetall Canada, ki pa je v popolnem lastništvu Rheinmetala iz nemškega Düsseldorfa.

V drugem delu pogodbe pa gre za paket integrirane varne komunikacijske in navigacijske tehnologije iz modularnega projekta Integrated Soldier System (ISS), ki omogoča bistveno hitrejše zaznavanje morebitnih groženj vsakemu posameznemu vojaku. Pogodba o nakupu ISS bo izpolnjena v obdobju štirih let, ko bo kanadska vlada sistem sprejela kot popolnoma sprejemljivega in operativnega, nabavili jih bodo skupaj 4144. V prvi fazi bodo kupili za 7 milijonov kanadskih dolarjev opreme, predvidena končna vrednost pa bo dosegla 250 milijonov kanadskih dolarjev.

Rheinmetall je razvil in sedaj dobavlja sistem ISS skupaj s švedskim Saab AB., je pa pri poslu s Kanadčani Rheinmetall prvi pogodbeni dobavitelj. Za integracijo opreme v kanadski vojski in logistiko pa bo zadolženo Rheinmetallovo kanadsko podjetje. Rheimetall ima s to opremo že vrsti izkušenj, saj že proizvaja opremo za Nemško vojsko, dele sistema in različne kombinacije komponent pa so prodali tudi nekaterim drugim partnericam iz držav zveze NATO.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki