Kitajska bo na vojaški paradi predstavila nove balistične rakete

by Urednik

FOTOGRAFI ŽE UJELI NOVE KITAJSKE RAKETE DF-5, DF-21D IN DF-26

Na Kitajskem bo 3. septembra 2015 potekala velika vojaška parada v spomin na 70. obletnico konca druge svetovne vojne, na kateri naj bi Kitajska vojska po ruskem zgledu predstavila tudi vse najnovejše in najbolj smrtonosne oborožitvene sisteme.

Vaje za veliko kitajsko vojaško parado so se že začele, fotografi pa so že posneli nekaj najnovejših oborožitvenih sistemov. Posebne pozornosti bodo deležni trije raketni sistemi. Medcelinska balistična raketa DF-5, balistična raketa srednjega dosega DF-26 in balistična raketa za uničevanje letalonosilk DF-21D.

Medcelinska balistična raketa (ICBM) DF-5, ki je znana tudi kot Dongfeng 5, se ponaša z dosegom več kot 9.300 kilometrov. Uporabljajo jo sicer že od leta 1980, v letu 2015 pa so sistem nadgradili tako, da lahko raketa nosi več neodvisnih bojnih glav (MIRV).

Večje zanimanje pa vzbuja nova balistična raketa za uničevanje površinskih plovil (tudi letalonosilk) DF-21D, za katero Kitajci pravijo, da lahko doseže hitrosti do 12 Mach-ov, njen doseg pa je 1.000 km. Razvite naj bi bile z namenom, da bi v morebitnem spopadu lahko uničile ameriške letalonosilke.

Nova kitajska balistična raketa srednjega dosega (IRBM) DF-26 (Dong Feng-26) ima doseg 4000km, oborožena pa je lahko s konvencionalno ali jedrsko bojno glavo.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki