Kitajska donirala vojaško opremo Srbiji

by Urednik

KITAJSKA, RUSIJA IN BELORUSIJA SI UTRJUJEJO VEZI S SRBIJO

Kitajska je sredi junija 2017 Vojski Srbije donirala vojaško opremo v vrednosti približno 1 milijona ameriških dolarjev (900.000 evrov), ki jo je v vojašnici Narodni heroj Stevica Jovanović v Pančevu uradno prevzel srbski obrambni minister Đorđević od kitajskega veleposlanika Li Manchanga.

Vojska Srbije je od kitajske dobila 16 gumenih čolnov skupaj z motorji, 5 motornih sani in 10 naprav za odkrivanje eksplozivnih teles in drog. Čolne bodo srbaki vojaki lahko uporabljali na rekah za humanitarne in bojne namene, snežne sani so namenjene kot prevozno sredstvo za ostrostrelske pare, za prevoz streliva, opreme in hrane.  Del donacije pa so tudi detektorji za eksplozive in droge, ki so po besedah Vučića izjemno natančni.

V teh dneh pa je ruski podpredsednik vlade Rogozin napovedal, da bodo Srbiji poleg 6 lovcev MiG-29 (še 8 jih bodo Srbi dobili od Belorusije), 30 tankov T-72 in 30 oklepnih izvidniških vozil BRDM-2 v okviru ruskega paketa vojaške pomoči dali tudi transportna letala. Rogozin se je prejšni teden mudil v Beogradu, kjerse je udeležil slovesnosti ob razglasitvi novega srbskega predsednika – Aleksandra Vučiča.

Že januarja je Belorusija napovedala, da bo Srbiji donirala 8 dvomotornih lovcev MiG-29 in 2 raketna sistema zračne obrambe buk-M. Belorusija bo Srbiji dobavila letala in sistema brez plačila, bo pa Srbija sama krila stroške posodobitve, ki naj bi bila zaključena v letu 2018.

Pripravil: A. Knific, foto: Vojska Srbije

 

Povezani članki