Kitajska obsodila spletnega vohuna na 10 let zapora

by Urednik

“VOJAŠKI SPLETNI FORUMI DELUJEJO S TIHO ODOBRITVIJO VLADE”

Kitajske oblasti so enega izmed uporabnikov kitajskih vojaških forumov spoznale za krivega vohunjenja in ga obsodile na 10 let zapora, saj naj bi ga za 480 USD mesečno najeli tuji obveščevalni agenti.

Neimenovane tuje države že več let uporabljajo kitajske socialne medije in spletne forume za pridobivanje vohunov in zbiranje občutljivih informacij o kitajskem vojaškem razvoju, so včeraj zapisali v kitajskem časopisu Ljudske Daily.

Od leta 2007 je najmanj 40 ljudi v 20-ih kitajskih provincah posredovalo vojaške skrivnosti tujim obveščevalnim agentom samo prek spletnih portalov, so sporočile kitajske oblasti v posebnem poročilu. V njem so zapisali, da naj bi tuji agenti prišli v stih s Kitajci preko spletnih knjigarnah in vojaške spletnih forumih, ki uživajo široko priljubljenost med mladimi kitajskimi uporabniki spletnih strani. Ob svojem novačenju naj bi jim nato ponudili denar v zameno za zbiranje vojaških obveščevalnih podatkov.

Eden od teh spletnih uporabnikov, imenovan le z njegovim priimkom Li, je bil obsojen na 10 let zapora zaradi kraje vojaških skrivnosti, so zapisali v poročilu.

“Vohun” Li se je naročil na številne vojaške publikacije, ki so na voljo le v celinski Kitajski, in več let spremljal gibanje Kitajske vojske v ključnih vojaških bazah po navodilih tujega vohuna, se je glasila obtožnica uradnikov nacionalne varnosti v južni provinci Guangdong.

Vohun je stopila v stik z Lijem preko socialnega omrežja in se pretvarjal, da je ženska. Po enem mesecu klepetov, v katerih je poizvedoval o njegovem zasebnem in poklicnem življenju, se je identificiral in ponudil Liju 3000 juanov (480 USD) mesečno plačila.

Kitajske obveščevalno-varnostne službe so ugotovile, da je Li poslal “velike količine podatkov iz vojaških baz in fotografij z vojaško opremo” v tujino, kar je pomenilo hudo nevarnost za nacionalno vojaško varnost, so zapisali v poročilu.

Testiranja kitajskega nevidnega lovca J-20 chengdu

Uporabniki priljubljenih kitajskih vojaških forumov, kot sta top81.cn in tiexue.net, pogosto vneto spremljajo razvoj opreme in oborožitve v kitajski Ljudski osvobodilni vojski (PLA) ter redno zagotavljajo presenetljive vpoglede v kitajsko vojaško moč.

Nekateri analitiki trdijo, da so ti forumi ne more obstajati brez tihe odobritve s strani vlade, saj veliko naprednega orožja, katerih fotografije so objavljene na forumih, razvijajo pod oznako “strogo zaupno”.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Amaterski posnetki Testnih modelov nove kitajske letalonosilke in rušilca

Povezani članki