Kitajska pravi: Če Trump uvede nove sankcije, bomo odprli Pandorino skrinjico

by Urednik

AMERIŠKO-KITAJSKA TRGOVINSKA VOJNA SE NADALJUJE

Ameriški mediji poročajo, da je Trumpova administracija uvedla nove sankcije za prekinitev dobave čipov Huaweiju, pri čemer je doslej vejalo pravilo, da podjetja, ki uporabljajo ameriško tehnologijo čipov, pred prodajo kitajskemu tehnološkemu velikanu pridobijo dovoljena. Pri Huaweiju pravijo, da se ne bodo držali križem rok.

Pred tem so ameriški mediji poročali, da so visoki ameriški uradniki sprejeli nove omejitve, zaradi katerih morajo podjetja, ki poslujejo s Huaweijem, pridobiti licence pred prodajo čipov, ki jih izdelujejo z ameriško tehnologijo ali programsko opremo za čipe. Če bodo sprejeti, so ti ukrepi usmerjeni proti  TSMC, ki velja za glavnega dobavitelja čipov za Huweijovega oddelka za polprevodnike High Silicon.

Kitajska vlada “ne bo držala križem rok in gledala, kako bodo uničili Huawei “, če Washington uvede nove omejitve za  čipe, je opozoril popredsednik” Hauweija  Eric Xu.
“Verjamem, da bi prišlo do protiukrepov,” je v torek dejala Xu v pogovoru za CNBC


Trumpova “pirova zmaga” v trgovinski vojni s Kitajsko

Xu je opozoril, da “…če bi Kitajska sprejela protiukrepe, bi bili uničujoči učinki za industrijo po vsem svetu ogromni. Če bi se odprla Pandorina skrinjica, bi to imelo uničujoče verižne učinke na globalni gospodarski sistem. “Hawei ne bi bil edini, ki bi bil na škodi.” Pojasnil je, da v takšnem primeru tudi ameriška podjetja “ne bodo ostala nedotaknjena.”

Omenjene ukrepe naj bi šele začeli uvajati, ameriški uradniki pa jih še tudi niso javno komentirali. Vendar pa so po navedbah CNBC-ja o njih razpravljali na sestanku v Washingtonu prejšnjo sredo, udeležili pa so se ga visoki uradniki iz State Departmenta, Sveta za nacionalno varnost, Ministrstva za obrambo, Ministrstva za energetiko in Oddelka za trgovino.

Huawai je prva svetovna za telekomunikacijska družba in proizvajalec pametnih telefonov številka dve, odvisna od TSMC-ja za proizvodnjo čipov. ZDA so lani sprožile kampanjo sankcij proti Huaweiu in družbo obtožile sodelovanja s kitajskimi obveščevalnimi službami. Kitajska družba je trditve zanikala. Do zdaj so ameriški ukrepi vključevali omejitve, kot je prepoved namestiti priljubljenega operacijskega sistema android Googlu na nove modele pametnih telefonov Huawei. Vendar je lobiranje ameriških tehnoloških velikanov, vključno z Microsoftom in Intelom, tema dvema in drugim podjetjem omogočilo nadaljevanje poslovanja s kitajskim podjetjem, ker bi v nasprotnem primeru lahko govorili o  ob večmilijardnih izgubah.


Huawei  obljubil  telefone 5G po manj kot 150 dolarjev do konca leta

Pri Huaweiju so v torek sporočili, da so bili kljub pritiskom ZDA njihovi prihodki narasli za več kot 19 odstotkov na letni ravni, prodaja je presegla 123 milijard dolarjev, čisti dobiček pa je dosegel 9 milijard dolarjev, podjetje pa je v letu 2019 investiralo okoli 15,3 odstotka celotnega prihodka v raziskave in razvoj. Pred časom je Financial Times  poročal, da podjetje dela na novi internetni tehnologiji, ki bi lahko spremenila arhitekturo interneta.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki