Kitajska prvi tuji kupec ruskih raketnih sistemov S-400

by Urednik

RAKETNI SISTEMI S-400 BODO ŠČITILI PEKING IN TAJVANSKO OŽINO

Kitajska je prva tuja država, ki je kupila ruski raketni sistem zračne obrambe S-400 (SA-21 growler), je sporočil Anatoly Isaykin, generalni direktor Rosoboronexporta. Z novimi raketnimi sistemi bo Kitajska vojska ščitila tako prestolnico Peking, pokrivala pa tudi Tajvansko ožino in del Južnokitajskega oz. Vzhodnokitajskega morja.

V izjavi je Anatoly Isaykin dejal, da ne bo odkrival podrobnosti pogodbe o nabavi, potrdil pa je, da je Kitajska zares prvi tuji kupec sodobnega ruskega sistema zračne obrambe S-400 triumph. Kot je povedal za ruski gospodarski dnevnik Komersant, to odkriva nove strateške odnose med državama.

Ta sodobni zračno-obrambni sistem želijo nabaviti številne države, vendar naj bi proizvajalec, koncern Anmaz-Antej, prednost namenil dobavam s-400 ruskemu obrambnemu ministrstvu (Ruski vojski). Četudi bi povečali proizvodne zmogljivosti, bi stežka dobavili več teh sistemov v nekaj držav. Kitajska je v tem smislu izjema – prva lastovka, ki pa že najavlja nove tuje kupce, je še poudaril direktor Rosoboronexporta.

Ruski vojaški strokovnjak Igor Korotchenko, direktor moskovskega Centra za analizo svetovne vojaške trgovine, je dejal, da je Kitajska z nakupom sistema S-400 izvedla dobro naložbo v svojo nacionalni varnost.

“Verjamem, da obstajata dve glavni podroćji za uporabo teh sistemov. Raketni sistemi S-400 bodo pokrivali Peking kot pomemben političen center in eno izmed morskih regij. Z nakupom S-400 je Kitajska storila dobro naložbo v svojo nacionalno varnost,” je dejal Korotchenko, in dodal, da je s sistemom S-400 mogoče uničiti različne cilje, vključno z manevrirnimi izstrelki in radarsko slabo zaznavnimi (stealth) bojnimi letali.

Višji raziskovalec iz inštituta SIPRI  (Stockholm International Peace Research Institute) Siemon Wezeman tudi meni, da bodo novi kitajski obrambni sistemi S-400 razporejeni v bližini največjega političnega in vojaškega sedeža na Kitajskem (Peking), ki ga sedaj varujejo ruski raketni sistemi S-300 in kitajski HQ-9. Ob tem je Wezeman še dodal, da ima protiletalski raketni sistem S-400 bistveno daljši doseg kot sistem S-300 in njegova kitajska različica HQ-9. Zato sklepa, da bo Kitajska vojska – Ljudska osvobodilna vojska (PLA) sisteme S-400 uporabila tudi za varovanje Tajvanske ožine in dela zračnega prostora nad Tajvanom, kot tudi del Vzhodnokitajskega ali Južnokitajskega morja.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Kitajska je od Rusije kupila 6 bataljonov raketnih sistemov S-400

Pogodbo v vrednosti 3 milijarde USD za dobavo šestih bataljonov S-400 sta v novembru 2014 podpisala rusko državno podjetje za izvoz orožja Rosoboronexport in kitajsko obrambno ministrstvo.

Rusija bo Kitajski le prodala sisteme zračne obrambe S-400

Rusija in Kitajska sta že podpisali pogodbo za dobavo najmanj 6 bataljonov (v vsakem po štiri baterije)protiletalskih raketnih sistemov zemlja-zrak S-400 triumf (NATO: SA-21 Growler),…

Povezani članki