Kitajska testirala “uničevalko letalonosilk” – raketo DF-26

by Urednik

NOVA RAKETA ZA ODVRAČANJE AMERIŠKIH AMBICIJ V AZIJI?

Kitajska je sredi januarja uspešno testirala protiladijsko balistično raketo srednjega dosega Dong Feng 26 (DF-26), ki je namenjena uničevanju površinskih plovil in branjenju razširjenih kitajskih pomorskih območij. Iz vadbišča na severozahodu Kitajske so izstrelili dve raketi DF-26.

Kitajski strokovnjaki ob tem dodajajo, da je nova različica rakete DF-26 učinkovito orožje za uničevanje sovražnikov ladij, tudi letalonosilk. Raketa naj bi namreč med letom lahko spremenila svojo smer in se tako prilagodila premikajoči se tarči. Zahodni strokovnjaki pa malce dvomijo o tej kitajski trditvi, saj Kitajska do sedaj še nikoli ni napadala takšnega cilja.

Prav gotovo ni naključje, da je kitajska Ljudska osvobodilna vojska (PLA) izvedla testiranja nove balistične rakete DF-26 in posnetke objavila na javni televiziji le nekaj dni po tem, ko so ameriške vojaške ladje plule mimo Tajvana. Obe državi v zadnjih tednih povečujeta svojo prisotnost v bližini Tajvana. Kitajsko si s tem želi zagotovili svojo prevlado nad Tajvanom, in ZDA pa potrditi svojo podporo tajvanskemu zavezniku.

Dong Feng 26 (DF-26) je balistična raketa srednjega dosega (MRBM), ki lahko natančno doseže in zadene cilje oddaljene do 4000 km. V protiladijski različici lahko doseže premikajoče se ladje oddaljene do 2.200 km. Zato nekateri to različico rakete DF-26 imenujejo tudi  “uničevalka letalonosilk”, katere namen je predvsem potopitvi ameriških letalonosilk, kar bi lahko odvrnilo ZDA od pošiljanja svojih pomorskih skupin z letalonosilkami ki lahko v Jugovzhodno Kitajsko morje. Zahodni strokovnjaki predvidevajo, da je DF-26 le različica rakete DF-21, oborožena pa je lahko s konvencionalno, jedrsko, protiladijsko in hipersonično bojno glavo.

Pripravil: A.Knific, foto: YouTube

Povezani članki