Kitajska: TOS-1A je najubojnejša ruska oborožitev

by Urednik

KITAJSKI VOJAŠKI STROKOVNJAKI NAVDUŠENI NAD RUSKIM RAKETOMETOM

Težki večcevni raketni lanser TOS-1A je najubojnejše orožje na svetu v zadnjih 10 letih, saj lahko uniči celotna naselja v samo sedmih sekundah, pišejo v medijih kitajski vojaški strokovnjaki.

Gre namreč za orožje, ki je opremljeno z raketami kalibra 220 mm in je sposobno sprožiti celoten lansirnik (24 raket – po 8 v 3 vrstah) v pičlih sedmih sekundah. S takim streljanjem rakete pokrijejo in povsem uničijo področje veliko 200-krat 400 metrov.

TOS-1 je opremljen z modernim, nadzorovanim sistemom za upravljanje ognja. Vsa navodila in priprave na streljanje se izvajajo znotraj vozila, zato posadka ni izpostavljena sovražnemu ognju. Vozilo je mogoče ustaviti in streljati iz njega na vidne cilje v 90 sekundah od trenutka zaustavitve, upravljajo ga trije člani posadke: poveljnik, strelec in voznik. Polnjenje lansirnih cevi poteka s pomočjo polnilnega vozila TZM, ki je prav tako kot TOS-1 izdelan tudi na šasiji tanka T-72. Opremljen je z žerjavom, ki nosi komplet raket.

Kitajski strokovnjaki so primerjali TOS-1A s podobnimi lansirnimi sistemi prejšnjih generacij, toda noben ni tako natančen in izjemno učinkovit tudi v uličnih spopadih. Najnevarnejše orožje sistema so termobarične rakete.

TOS-1 je ruski večcevni (30-cevni TOS-1M “object 634” ali 24-cevni TOS-1A “object 634B”) lanser termobaričnih raket, nameščen na šasiji tanka T-72. Raketni sistem je namenjen napadom na pehotne enote, vojaško opremo vključno s fortifikacijami. Oklepnik s tem oborožitvenim sistemom deluje v pehotnih oklepnih enotah skupaj s pehoto in tanki. Zaradi velike mase in relativno kratkega dosega raket (približno 3500 m) ter posledično potrebe po močni zaščiti so lanser pritrdili na šasijo tanka T-72.

Termobarično orožje je izraz za večinoma aerosolne eksplozive – razstreliva, ki ne vsebujejo kisika za vžig in ga poberejo iz zraka v okolici, s katerim se morajo pomešati. Pred detonacijo zato opazimo zna¬čil¬ni oblak neeksplodirane zmesi, ki se v sekundi ali dveh razširi po prostoru. Zaradi tega lahko vstopa skozi line bunkerjev in okoli zaklonov! Termobarična eksplozija je specifična in njena udarna moč z razdaljo pada precej počasneje kot pri navadni eksploziji, zaradi česar ima velik doseg.

Pripravil: B. Knific, foto: Sputnik

VIDEO:

 

 

 

Povezani članki