Kitajska zmanjšala kopensko vojsko za polovico…

by Urednik

… IN POVEČALA ŠTEVILO PRIPADNIKOV MORNARIŠKIH TER LETALSKIH SIL

Kitajska Ljudska osvobodilna vojska (PLA), ki šteje približno 2 milijona pripadnikov, je zmanjšala število svojih kopenskih sil za približno 50 odstotkov, vendar je znatno okrepila mornariške in letalske sile.

Zmanjšanje kitajskih kopenskih oboroženih sil in povečanje mornarice ter letalstva je del strateškega načrta preoblikovanja Ljudske osvobodilne vojske (PLA), kakršnega še ni bilo. Kitajski vojaški analitiki pojasnjujejo, da preoblikovanje kitajske vojske označuje pomemben strateški premik od obrambne sile, ki temelji na obrambi domovine, do močne vojske, ki bo lahko Pekingu omogočila kazanje mišic tudi preko nacionalnih meja in zaščito kitajskih interesov v tujini.

Kitajska Ljudska osvobodilna vojska (PLA) je ob preoblikovanju odpustila ali premestila več kot polovico vojakov in uradnikov ter skoraj tretjino častnikov kopenskih enot. V dosedanjem sistemu naj bi imela PLA velik presežek uradnikov, ki so si morali poiskati nova delovna mesta in se prilagoditi ali pa so jih odpustili. Z reformami so v preteklih letih zmanjšali število pripadnikov za več kot 300.000, vendar PLA še vedno ostaja največja vojska na svetu z dvema milijonoma pripadnikov.

Po preoblikovanju preostale štiri veje Ljudske osvobodilne vojske – mornariške, letalske, raketne sile in sile za strateško podporo – prvič skupaj štejejo več kot polovico pripadnikov kitajske vojske in so tako prehitele tradicionalno prevladujočo kopensko vojsko. Podatki za leto 2013 pa kažejo, da je imela takrat PLA skupaj 2,3 milijona vojakov, od tega le 235.000 v mornarici in 398.000 v letalskih silah.

Širitev mornarice v zadnjih nekaj letih je bila ogromna, saj ima Kitajska zdaj operativno eno letalonosilko, druga je v fazi testiranj, tretjo pa že gradijo, načrtujejo pa skupaj kar 6 letalonosilk.

Ljudska osvobodilna vojska (PLA) ni imela mornarice in letalskih sil vse do leta 1949, raketne sile, ki so bile sprva poimenovane “drugi artilerijski korpus”, pa so bile ustanovljene šele leta 1966.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki