Kitajske balistične rakete DF-26 že v uporabi

by Urednik

KITAJSKA RAKETNA NEVARNOST ZA AMERIŠKI OTOK GvAM

Raketne sile kitajske Ljudske osvobodilne armade (PLA) so v svojo (aktivno) oborožitev sprejele najnovejše na Kitajskem razvite balistične rakete srednjega dosega DF-26 (Dong Feng-26), ki veljajo po nekaterih ocenah za ene od najmočnejših balističnih raket na svetu.

Raketne sile PLA so v začetku tedna na slovesnosti (v javnosti neznani vojaški bazi) uradno ustanovile novo brigado, ki bo imela v svoji oborožitve balistične rakete Dong Feng DF-26. Ta poteza je pokazala, da je nova raketna brigada končala fazo preizkušanje orožja (DF-26) in pridobivala ​​popolno bojno sposobnost, poroča kitajski časopis China Daily.

Kitajska je že 3. septembra 2015 na veliki vojaški paradi v Pekingu, ki so jo po ruskem zgledu priredili v spomin na 70. obletnico konca druge svetovne vojne, javnosti prvič predstavila najnovejše balistične rakete DF-26.

DF-26 je na Kitajskem razvita balistična raketa srednjega dosega, ki je lahko oborožena s konvencionalno ali jedrsko bojno glavo, njen doseg pa je 3500-4000 km. Namenjena je hitrim povračilnim napadom, tako za uničevanje sovražnih kopenskih ciljev, kot tudi ladij. Nove balistične rakete DF-26  so del strateškega odvračanja in uresničitev gradnje sodobnih kitajskih raketnih sil. Po mnenju kitajskih vojaških analitikov gre za “novo strateško orodje”, na Zahodu pa so novo raketo poimenovali “Guam Killer” (ubijalka Gvama – ameriški otok v zahodnem Tihem oceanu, kjer imajo svoj bazo ameriške strateške jedrske podmornice in bombniki B-52, pogosto pa so tam nastanjeni tudi B-2).

Pripravil: A Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki