Kljub koroni v Rusiji razstava orožja “Armada 2020”

by Urednik

RUSIJA BO ZAINTERESIRANIM KUPCEM PREDSTAVILA SVOJE SODOBNO OROŽJE

Kljub pandemiji koronavirusa se Rusija v tem mesecu pripravlja na tradicionalni mednarodni vojaško-tehnični forum “Armada 2020”, eno največjih razstav orožja, streliva, vojaške in posebne opreme v Rusiji in eno največjih na svetu.

“Vojaški disneyland”, kot so ga poimenovali mediji, bo potekal od 23. do 29. avgusta 2020 na več lokacijah hkrati, glavni dogodki pa bodo v vojaškem parku “Patriot”, na vojaškem letališču “Kubinka” in na strelišču “Alabino” v moskovskem okrožju.

Od začetka pandemije virusa korone je to poleg vojaške parade na Rdečem trgu prvi večji dogodek v Rusiji, ki je lani na primer zbral več kot milijon ljudi. Od sredine februarja je bilo zaradi pandemije odpovedano veliko sejmov, forumov in drugih množičnih prireditev, ki bi se jih sicer udeležilo ogromno število tujcev, vendar bo forum “Armada” znova zbral več deset delegacij iz različnih držav.

Po napovedih visokih vojaških uradnikov se bo na forumu predstavilo več kot 1500 podjetij, ki bodo predstavila več kot 28.000 enot orožja in vojaške opreme.

Na vprašanje, kakšna presenečenja lahko pričakujemo tukaj, je Viktor Murakovski, član strokovnega sveta Vojaško-industrijske komisije Ruske federacije in strokovnjak Ruskega sveta za mednarodne zadeve, odgovoril, da “presenečenj ne bo”, saj je vse presenečenja napovedal ruski predsedniVladimirja Putina, ko je napovedal novo rusko orožje: “burevestnik”, “poseidon”, “avangard”, “aeresvet” in drugo najsodobnejše orožje.

“Zdaj so imena tega orožja vsem dobro znana. Ali bodo ti izdelki prikazani na forumu ‘Armada 2020’? Mislim, da ne bodo, a zagotovo bodo prikazana oklepna vozila iz družine armata, pa tudi tanki, bojna vozila pehote in druga najsodobnejša oprema na platformi srednjega razreda. Seznam je širok … Seveda bi si kot vojaški novinar in kot veteran oboroženih sil Ruske federacije želel videti hipersonično brezpilotno letalo “ohotnik” v živo, vendar ga še vedno ne bo prikazal javnosti. Treba je razumeti, da je le majhen del tistega, kar imajo na voljo oborožene sile Ruske federacije, vsega pa ni mogoče pokazati, «pravi Murahovski.

Poudarja, da je to posledica “tajnosti”, torej zaradi dejstva, da je veliko prototipov v fazi državnega testiranja in še niso bili dani v uporabo.

“Vzemimo za primer hiperzvočno protiladijsko raketo” cirkon “, o kateri podrobne podatke držijo  v tajnosti. Seveda se nekaj pokaže, kot je raketni hiperzvočni sistem “kinjal“, ki je bil predstavljen na paradi zmage , obešen pod  prestreznika MiG-31. Ga bodo pokazal od blizu? Ne vem, mogoče. Lahko upam na to in to bo potem senzacija. Po drugi strani tank “armata”, ko je bil prikazan leta 2015, še ni v operativni v uporabi. Očitno gre pri vsem skupaj tudi za prestiž in PR … Po mojem mnenju bo na forumu “Armada 2020”, kot vedno, veliko zanimivega za videti. Obstaja tudi veliko število strokovnjakov, svetovalcev in uradnikov, s katerimi je zanimivo govoriti in izvedeti nekaj novih informacij. Z njimi je vedno zanimivo govoriti, še posebej, če veste, kaj jih vprašati, “je zaključil Murahovski.

Vzporedno s forumom “Armada” bodo v Rusiji potekale mednarodne vojaške igre, v katerih bodo sodelovali tudi pripadniki drugih vojska: tankisti, ostrostrelci in vozniki.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki