Kosovo vse bliže lastnim oboroženim silam

by Urednik

VOJSKA KOSOVA BO ŠTELA 5.000 VOJAKOV IN VOJAKINJ

Kosovo namerava v naslednjih desetih letih transformirati Kosovske varnostne sile (KSF) z 2500 pripadniki in lahko oborožitvijo v Kosovske oborožene sile (KAF) s 5000 pripadniki.

Paket treh zakonov, ki jih je obravnaval  parlament Kosova 18.oktobra 2018, predstavlja osnovo za transformacijo – potekala bo 10 let – Kosovski varnostnih sil (KSF, Forca e Sigurisë së Kosovës) z 2500 pripadniki in lahko oborožitvijo v Kosovske oborožene sile (KAF, Forcat e Armatosura të Kosovës) s 5000 pripadniki.

Za zakonski paket je v prvem branju glasovalo 98 poslancev od skupaj 120-članskega parlamenta v Prištini. Proces je bojkotiralo 11 poslancev, ki predstavljajo srbsko manjšino na Kosovu, pri tem pa jih podpira Beograd, ki odločno zavrača formiranje nacionalnih oboroženih sil na Kosovu.  Zakonski paket bo šel v drugo branje v kratkem času, brez dvoma pa ga bo parlament Kosova potrdil, saj velika večina podpora formiranje kosovskih oboroženih sil.

Kosovo že od leta 1999 nadzorujejo sile KFOR, ki so tla prišle po 78-dnevnem bombardiranju (pod vodstvom Nata) Zvezne republike Jugoslavije po sporazumu, podpisanem v Kumanovu.

 Zakonske spremembe močno podira sosednja Albanija, v nasprotju z njo pa jim močno nasprotuje Srbija, proces sprejemanja zakonskega paketa pa je srbski obrambni minister Alaksandar Vulin označil kot grožnjo miru ter grožnjo Srbiji in Srbom. Kosovo naj bi imelo v prihodnosti vojsko s 5000 pripadniki – profesionalnimi vojaki in še 3000 rezervisti. Pričakujejo letni obrambni proračun v višini približno 100 milijonov evrov, kosovska vojska pa naj bi bila pretežno pehotna, opremljena tudi z nekaj težkega orožja in helikopterji, imeli naj bi tudi nacionalno gardo, ter poveljstvi za logistiko in urjenj.

Pripravil: Igor Božinovski

 

 

Povezani članki