Kosovo želi oblikovati redno vojsko

by Urednik

KOSOVCI ŽELIJO LASTNE OBOROŽENE SILE, SRBI TEMU NASPROTUJEJO

Na naslednji seji kosovskega parlamenta bodo poslanci razpravljali o oblikovanju redne vojske, poroča kosovska RTK live. Že sredi januarja 2017 so Srbe močne razburile tudi informacije, da naj bi novi ameriški (Trumpov) sekretar za obrambo James Mattis napovedal podporo ustanovitve vojske na Kosovu.

Informacije so se izkazale za napačno interpretirane, tako so izjavili predstavniki srbske vlade, saj naj bi Mattis dejal le, “da še predno bi bilo smiselno zmanjšati vojaško prisotnost ZDA na Kosovu, morajo kosovske varnostne sile dobiti pooblastilo za izvajanje notranje varnosti in ozemeljske obrambe, kar pa bo zahtevalo ustavne spremembe s parlamentarno podporo.”

Za izglasovanje ustanovitve “Vojske Kosova” bodo potrebne ustavne spremembe, do katerih bi lahko prišlo le z (dodatno) potrditvijo dveh tretjin poslancev, ki predstavljajo manjšine na Kosovu. Poslanci srbske manjšine na Kosovu, združeni v stranko Srpska, so že javno izrazili nasprotovanje ustanovitvi oblikovanju oboroženih sil Kosova.

Kadri Kastrati, nekdanji generalni poveljnik Varnostnih sil Kosova (VSK), pravi, da bi se VSK lahko preoblikovala v oboroženih sile Kosova brez podpore srbske stranke Srpska. Ob tem razlaga, da bi se kosovske varnostne sile se lahko preoblikovale v vojsko, ob pomoči kosovskih mednarodnih partnerjev, brez ustavnih sprememb, vendar bi bilo VSK potrebno dati vojaška pooblastila.

Odločitev Kosova o preoblikovanju varnostnih sil v vojsko jezi Srbijo, ki ne priznava neodvisnosti Kosova in odločno nasprotuje vzpostavitvi rednih kosovskih oboroženih sil. Srbija in Kosovo, nekdanja srbska pokrajina, je razglasila neodvisnost od Beograda leta 2008. Urejanje odnosov med Kosovom in Srbijo pa poteka šele od leta 2011 pod vodstvom EU.

Sedanji varnostne sile Kosovo štejejo 2500 lahko oboroženi aktivnih vojakov in 800 rezervistov. Oboroženi so le z orožjem majhnega kalibra, v svojih vrstah pa imajo okoli 15 izvidniških oklepnikov kobra 4×4 in terenska vozila. Nova kosovska vojska naj bi po načrtih obsegala 5000 aktivnih vojakov in 3000 rezervistov.

O željah po preoblikovanju kosovskih varnostnih sil v redno vojsko smo pisali že spomladi leta 2014 v članku Preobrazba na Kosovu: iz varnostnih sil v vojsko.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki