Litva se zanima za nakup 200 oklepnih vozil L-ATV

by Urednik

NOVI LAHKI TERENSKI OKLEPNIKI ZA LITOVSKO VOJSKO

Litva se zanima za nakup 200 protiminsko zaščitenih oklepnih vozil (MRAP) L-ATV 4×4, ki jih proizvaja ameriški Oshkosh Defense. O željah Litovske vojske je obrambni minister Raimundas Karoblis že govoril z ameriškim kolegom Jamesom Mattisom med srečanjem v Helsinkih na Finskem.

Litva je lahko terensko oklepno vozilo L-ATV (Light All-Terrain Vehicle) prepoznala kot najboljšo možnost za svojo vojsko, saj ima zanje najboljše razmerje med učinkovitostjo in ceno. Novih 200 MRAP-ov bo dopolnilo obstoječo floto kolesnih bojnih vozil, ki jih uporabljajo v litovskih oboroženih silah.

Oklepnik L-ATV je ameriška družba Oshkosh Defense predstavila leta 2011, da bi ameriškim silam ponudila novo lahko bojno vozilo z visoko stopnjo mobilnosti in zaščite za učinkovito delovanje na oddaljenih, robustnih in sovražnih terenih.

L-ATV je opremljen z naprednim sistemom za zaščito posadke, ki ponuja raven zaščite MRAP-ov. Oklepnik je lahko opremljen z različnimi daljinsko vodenimi oborožitvenimi postajami (RCWS) ali s kupolo z mitraljezom M240, bombometom Mk19 ali protioklepnimi vodenimi izstrelki BGM-71 TOW.

Pripravil: A. Knific, foto: Oshkosh Defense

Povezani članki