Manj kot polovica nemških tankov leopard 2 bojno operativnih

by Urednik

NEMČIJA NIMA DENARJA ZA VZDRŽEVANJE GLAVNIH BOJNIH TANKOV

Več kot polovica glavnih bojnih tankov leopard 2 iz oborožitve Nemške kopenske vojske (Bundeswehr) ne deluje, bojno operativnih je namreč le še 95 od skupaj 244 leopardov 2, so zapisali v poročili nemškega obrambnega ministrstva, poroča revija Focus.

Nemška vojska je (bila) vseskozi znana po svoji dobri oborožitvi in izurjenosti, da se upre sovražnikovim silam. Tudi z dobro vzdrževanimi tankovskimi formacijami. V zadnjih letih se Nemška vojska spopada z velikim finančnim primanjkljajem (pred dvema letoma smo že pisali, da Proizvajalcu uniform za Nemško vojsko grozi stečaj), odraz tega pa je tudi izredno nizko število za boj pripravljenih tankov.Takšnih naj bi bilo le 95 od skupaj 244 glavnih bojnih tankov leopard 2, je zapisano v poročilu nemškega Ministrstva za obrambo.

Od skupaj 244 glavnih bojnih tankov leopard 2 Bundeswehra jih je za boj izpravnih 95, razoroženih je bilo 53, za testiranja se jih uporablja 7, preostalih 89 pa je “pogojno uporabnih”, saj jih ni mogoče popraviti brez (nakupa) kritičnih nadomestnih delov. Poročilo nemškega obrambnega, ministrstva posebej izpostavlja več primerov, v katerih bi bila nerazpoložljivost zahtevanih nadomestnih delov za tanke “pogubna”.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki