Maroko naročil 200 ameriških tankov M1A1 abrams

by Urednik

AMERIŠKI SENATOR “PRODAL” TANKE MAROŠKI VOJSKI

Maroška vojska bo v naslednjih letih dobila 200 (+22) novih ameriških glavnih bojnih tankov M1A1SA abrams, ki bodo oboroženi z Rheinmetallovim 120 mm gladkocevnim topom M256, ki ga po licenci izdelujejo v ZDA.

Z dobro novico za proizvodni obrat Joint Systems Manufacturing Center v Limi v zvezni državi Ohio, kjer izdelujejo tanke M1A1 abrams, se je konec avgusta 2015 pred mediji pojavil ameriški senator Rob Portman. Maroko je sicer že leta 2011 zaprosil ameriški kongres za dovoljenje za morebitno prodajo abramsov, glavno besedo pri pogajanjih pa je imel prav senator Portman, ki prihaja iz  Cincinnatija v Ohiu.

Prvih petdeset tankov M1A1 abrams v različici SA (special armor – poseben oklep) bo Maroška vojska prejela v novembru 2016, preostalih 150 pa v več paketih v naslednjih mesecih. Maroške oklepne sile bodo z novimi abramsi nadomestili 148 sovjetskih tankov T-72B/BK, ki jih imajo sedaj v oborožitvi poleg 150-ih kitajskih glavnih bojnih tankov type-96 (različica VT-1A).

Maročani razmišljajo tudi o nakupu ameriških lovcev F-16 za podporo tankom M1A1 abrams, zanimajo pa se tudi za nakup bojnih brezpilotnih letal v ta namen. Američani jim ponujajo tako odkup licence za brezpilotne letalnike predatot XP, kot tudi nakup MQ-9 reaper skupaj z orožjem.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki