Med vojaško vajo Aurora 17 vlak trčil v oklepnik Patria AMV

by Urednik

NA VOJAŠKI VAJI NA ŠVEDSKEM POTNIŠKI VLAK TRČIL V OKLEPNIK

Tekom mednarodne (Natove) vojaške vaje Aurora 17, ki v teh dneh poteka na Švedskem, je v bližini mesta Trosa v oklepno pehotno vozilo Patria AMV trčil potniški vlak, ki je nato iztiril.

Vlak je trčil z oklepnikom in iztiril na regionalni progi med Västerljungom in Vagnhäradom južno od Stockholma. Vlak je trčil v oklepno bojno vozilo Patria AMV 8×8 (Pansarterrängbil 360) iz oborožitve Švedske vojske (skupaj jih imajo 113), ki je prečkalo železniških prehod. V nesreči so bili poškodovani štirje ljudje, enega so s helikopterjem prepeljali v bližnji klinični center, tri vojake iz vojaškega osemkolesnika pa v bližnje bolnišnice.

Preiskava nesreče še poteka, prve informacije pa kažejo, da je šlo za “malomarnost v prometu”. Po poročanju švedskih medijev je iztirila le lokomotiva, medtem ko so vagoni ostali na tirih. Po besedah očividcev naj bi v enem od vagonov za nekaj minut celo zagorelo.

Na Švedskem med 11. in 29. oktobrom 2017 poteka mednarodna vojaška vaja Aurora 17, ki jo je Švedska ponosno oglaševala kot največje manevre od konca obdobja hladne vojne in tudi kot prve v katerih sodelujejo tanki Ameriške vojske. Na vaji sodelujejo tako kopenske enote, letalske sile in mornarica iz Švedske, Francije, Danske, Estonije, Latvije, Litve, Finske, Norveške, Nemčije in ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki