Mednarodna konferenca mladih raziskovalcev iz oboroženih sil

by Urednik

MEDNARODNA NAGRADA KANDIDATOMA ZA ČASTNIKA SLOVENSKE VOJSKE

Mednarodno konferenco mladih raziskovalcev iz oboroženih sil (kandidatov za častnike) so letos organizirali na Hrvaškem. Pripadnika Slovenske vojske Tea Bizjak in Luka Jenič sta v posameznih kategorijah dosegla vrhunski uspeh.

Konference potekajo v okviru CEFME (Central European Forum on Military Education), ki je prostovoljno združenje vojaških izobraževalnih ustanov iz Srednje Evrope, ki jih kot raziskovalci zastopajo kandidati na šolanju. Srečanja potekajo v dveh kategorijah, junior (kandidati za častnike) in senior (častniki). CEFME je bila ustanovljena leta 2007 z namenom podpirati razvoj izobraževanja in usposabljanja profesionalnih kadrov v oboroženih silah ter sodelovanja med izobraževalnimi ustanovami na področju izobraževanja, raziskovanja, organizacije skupnih aktivnosti, izmenjave predavateljev in kandidatov na šolanju.

Bodoči častniki so morali pripraviti pisno delo in predstavitev v angleškem jeziku, kar je ocenila neodvisna mednarodna komisija. V Zagrebu so kandidati predstavili teme v treh kategorijah: tehnično področje, vojaško vodenje in hibridno vojskovanje. Na natečaj se je prijavilo 22 kandidatov iz osmih držav (Češke, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Romunije, Slovaške, Srbije in Slovenije). Slovensko vojsko sta zastopala Tea Bizjak in Luka Jenič, kandidata na Šoli za častnike (Center vojaških šol), pod mentorstvom polkovnika Dejana Okoviča. Tea Bizjak je pripravila delo z naslovom Sodobni izzivi v vojaškem vodenju, ki mu je mednarodna komisija prisodila najvišjo oceno v kategoriji vojaško vodenje. Luka Jenič si je z delom Hibridno vojskovanje prislužil prvo mesto v kategoriji hibridno vojskovanje. Bodoča častnika Slovenske vojske sta v mednarodni konkurenci pokazala visoke standarde motivacije, trdega dela, intelektualnih sposobnosti in znanja angleškega jezika.

CEFME je dokazala vrednost medsebojnega sodelovanja in prispevek k razvoju članic, zato je v načrtu širitev z dosedanjih desetih vojaških izobraževalnih ustanov. Letos bo Slovenija v združenju prevzela organizacijsko vlogo, tako da bo najprej septembra 2017 izvedla mednarodno konferenco častnikov (CEFME Senior) in nato maja 2018 še mednarodno konferenco kandidatov za častnike (CEFME Junior).

Pripravil: Jure Mikelj, vir in foto: Hrvatski vojnik

 

Povezani članki