Moskovsko letališče kupilo inženirsko vozilo BREM-1

by Urednik

OKLEPNO VOZILO ZA VLEKO OKVARJENIH LETAL V NUJNIH PRIMERIH

Moskovsko civilno letališče Domodedovo je prvo v Rusiji in morda tudi na svetu, ki bo uporabljalo nekdanje vojaško oklepno vozilo za uporabo v nujnih primerih pri vleki potniških letal.

Letališče Domodedovo je odkupilo rabljeno oklepno inženirsko vozilo BREM-1 iz nekdanje oborožitve Ruske vojske. Inženirska vozila BREM-1 (brez oborožitve in dodatnega oklepa) bo letališčem dobavljajo podjetje Uralvagonzavod, podružnica ruskega državnega podjetja Rostec. Kot navaja podjetje, bo oklepno vozilo kmalu del letališke opreme po vsej Rusiji, saj je rusko prometno ministrstvo odobrilo njegovo uporabo na vseh letališčih v državi.

Rusko (sovjetsko) oklepno vozilo BREM-1 (Bronirovannaya Remonto-Evakuatsionna Mashina) so razvili na podvozju glavnega bojnega tanka T-72A. Zasnovano je bilo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja za vleko poškodovanih tankov na bojišču. To 41-tonsko oklepno vozilo na gosenicah lahko v močnejši različici M vleče več kot 120 tonski tovor, opremljeno pa je z dvigalom, ki lahko dvigne do 12 ton. S svojimi zmogljivostmi bo BREM-1 na letališču skrbel za vleko letal ob morebitnih izrednih razmerah, ko bodo letala obstala na vzletno-pristajalne steze.

Pripravil: A. Knific, foto : YouTube

Povezani članki