Moskva zanika dobavljanje orožja Hrvaški v devetdesetih

by Urednik

RUSIJA NI DOBAVILA HRVAŠKI VOJSKI RAKETNIH SISTEMOV S-300

Rusko zunanje ministrstvo je zanikalo informacije hrvaških medijev, da naj bi Moskva kljub embargu OZN v 90-ih letih dostavljala orožje Zagrebu, še posebej so poudarili nedobavo raketnih sistemov S-300.

 »Rusija se je konsistentno držala svojih obveznosti po mednarodnem pravu, tudi sprejetega embarga na dobavo orožja stranem v konfliktu med jugoslovansko krizo v letih 1991-1995. Te objave smatramo za provokacijo in grobo izkrivljanje dejstev, ki želijo očrniti politike Ruske federacije na Balkanu,« je izjavil direktor oddelka za informacije in tisk Ministrstva za zunanje zadeve Ruske federacije Artjom Kožin, ki ga citira TASS.

»Še bolj nesprejemljivo v kontekstu vseh teh izmišljotin je omenjanje stikov ruskega veleposlanika v Zagrebu. Vsa odgovornost leži na avtorjih takšnih zapisov,« je še poudaril predstavnik ruskega diplomatskega resorja.

Informacije o dostavljanju ruskega orožja Hrvaški med vojno v 90-ih letih so širili številni hrvaški mediji ob sklicevanju na neodvisne vire. Večernji list je pisal, da naj bi se ruski veleposlanik na Hrvaškem Anvar Azimov sestal s trgovcem orožja Zvonetom Zubakom in zahteval od njega popis vsega dostavljenega ruskega orožja Zagrebu, s katerim naj bi potrdili ruske evidence. Omenjajo se tudi raketni sistemi S-300, ki so se med drugim uporabljali med hrvaško operacijo Nevihta (Oluja).

Hrvaška naj bi leta 1994 oz. 1995 (pred operacijo Oluja) kupila raketne sisteme S-300, po trditvah nekaterih analitikov so jim jih prodali Ukrajinci, za šest lansirnih vozil s po štirimi raketami pa naj bi odšteli okoli 11,5 milijonov dolarjev.

Nekateri drugi vojaški poznavalci pa trdijo, da je Hrvaška vojska na paradah prikazovala le lanserje S-300 (brez raket), predvsem da bi »ustrahovali sovražnike«. Za rakete in kompletiranje sistema S-300 naj bi zmanjkalo sredstev. Hrvaška je leta 2005 umaknila sisteme S-300 iz oborožitve, po nekaterih informacijah pa naj bi jih prodali v ZDA.

Pripravil: B. Knific, A. Knific, foto: MORH

 

Povezani članki