MRAP viper 4×4 v zaključni razvojni fazi, čakajo prvo pogodbo

by Urednik

V EMIRATIH RAZVILI NOVO MRAP VOZILO 4X4

V Združenih arabskih emiratih so zaključili razvoj protiminsko zaščitenega vozila (MRAP) viper 4×4 in čakajo na prvo pogodbo, je povedal Mohamed Ahmed, tiskovni predstavnik podjetja United Arab Emirates (UAE) Mobile Land Systems.

Pri podjetju, ki je razvilo novo oklepno vozilo, računajo tako na prodajo doma in v tujini. Viper 4×4 ima sicer nekoliko nižji profil od obstoječih vozil MRAP, izdelan je na osnovi varjene pločevine v školjki (t.i. monocoque  konstrukcije – pri kateri sta zgradba in šasija integrirana v enotno zgradbo – školjko).

Vozilo viper 4×4 ima balistično zaščito, ki ustreza (odvisno od dodatkov) standard STANAG 4569 od stopnje 1 do 4 in zaščito pred eksplozijo po standardu STANAG 4569 stopnje 3a/2b. Zaščitni sklop je nameščen spredaj, pokrov motorja se dviga  navzgor s pomočjo hidravlike, stranska vrata majo zaščito in omogočajo lahek dostop-izstop.

Oklepnik viper 4×4 poganja Cumminsov turbinsko polnjeni dizelski motor prostornine 8,9 l, ki razvije 450 KM, transmisija je avtomatska, hladilni sistem motorja pa je prirejen delovanju v vročih temperaturnih razmerah. Vozilo tehta 18 t, razmerje med močjo in maso pa je 25KM/T. V vozilu viper je prostora za 10 mož – voznika in poveljnika ter 8 vojakov. Poveljnik in voznik vstopata skozi sprednji vati, posadka pa skozi zadnja vrata.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki