Na avtocesti se je prevrnil raketni sistem pancir-S1

by Urednik

NESREČA RUSKEGA ZRAČNOOBRAMBNEGA SISTEMA PANCIR

Na ruski avtocesti Sedanka – Patroclus, po kateri se lahko pripeljete vse do otoka Russky v Japonskem morju, se je prevrnil mobilni raketni in topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega pancir-S1 (pantsir-S1).

Nesreča zračnoobrambnega sistema pancir-S1 se je zgodila v ponedeljek, 11.3.2019, zjutraj v bližini Vladivostoka. Vozilo se je prevrnilo v dolgem zavoju ob spuščanju, med prevračanjem vozila pa sta se dva vojaka poškodovala. Nekateri mediji celo poročajo, da je v nesreči umrl voznik, kar pa tiskovna služba Ruske vojske zanika.

Pancir-S1 (SA-22 greyhound) je mobilni raketni in topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in na višini do 15 km), nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga visokofrekvenčni večfazni radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-mm topa in do 12 radarsko vodenih raket 57E6, ki razvijejo hitrost do 1300 m/s. Sistem lahko zasleduje in strelja na štiri cilje hkrati.

Pancir-S1 je namenjen zračni obrambi, še posebno za sestreLjevanje nizko letečih in hitro premikajočih ciljev. Ruska protiletalska obramba ima v svoji sestavi okoli 100 sistemov pancir-S1.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki