Na Hrvaško “priplulo” 20 MRAP vozil RG-33 HAGA

by Urednik

NA REKI RAZTOVORILI NOVA MRAP VOZILA ZA HRVAŠKO VOJSKO

Hrvaško ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je 21. julija 2014 v pristanišče na Reki priplula druga serija protiminsko zaščitenih oklepnih vozil MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle), od skupno 212 MRAP-ov, ki jim jih bo podarila Ameriška vojska.

Potem ko je Hrvaška vojska že v začetku aprila prevzela prvo pošiljko 30-ih MRAP vozil maxxpro za logistične namene (ki so že prebarvani v kamuflažne barve), so jim Američani tokrat po morju pripeljali 20 oklepnih vozil BAE RG-33 HAGA (Heavy Armored Ground Ambulance).

Različica protiminsko zaščitenega oklepnega vozila RG-33 poimenovana HAGA je namenjena za medicinsko evakuacijo vojakov z bojišča in je zato opremljena z ustrezno medicinsko opremo.

Tokratna pošiljka hrvaških mrapov je prišla po morju s transportno ladjo SON-I, ki pluje pod zastavo Malte. Ladja z oklepniki je iz pristanišča v Pireju odplula 16. julija 2014 in pred Reško pristanišče priplula že v nedeljo, nato pa se v ponedeljek zasidrala. Po razkladanju z ladje bodo vsi oklepniki napoteni v Remontni zavod v Zagrebu, kjer bodo opravili servis vozil in jih obarvali v kamuflažne barve Hrvaške vojske. Vsa od ZDA donirana MRAP vozila bodo uporabljale hrvaške kopenske sile in sile za posebne operacije.

Kot smo že poročali je Hrvaško ministrstvo za obrambo je januarja 2013 prosilo ameriški kongres za morebitno donacijo presežnih oklepnih vozil Ameriške vojske, ki se je odločila odprodati vozila po umiku iz Afganistana. Redke države so pokazale zanimanje za ameriške mrape iz Afganistana, ki naj bi bili že kar dotrajani, kljub vsemu pa se ZDA bolj splača ta vozila nekomu podariti, kot plačati uničenje. Vsekakor pa so proti uničenju močno lobirali tudi proizvajalci teh vozil (Navistar, Oshkosh in BAE), saj bodo lahko še naprej služili z rezervnimi deli in servisiranjem.

MRAP vozila RG-33 HAGA za Hrvaško vojsko na Reki

Ameriški kongres je Hrvaški sprva odobril prenos 170 vozil MRAP, v avgustu 2013 pa še 42 (skupaj 212). Hrvaška vojska bo tako dobila še 162 oklepnikov Oshkosh M-ATV 4×4 (bojna terenska vozila), medtem ko so že prejeli 30 oklepnikov Navistar maxxpro 4×4 (za logistične naloge) in 20 oklepnih vozil BAE RG-33 HAGA 6×6 (sanitetno vozilo).

Pripravil: A. Knific, foto: Obris, MORH

SORODNE NOVICE:

FOTO: Nova vozila MRAP maxxpro v hrvaški kamuflaži

Na Jarunu pri Zagrebu so javnosti pokazali tudi najnovejša protiminsko zaščitena oklepna vozila (MRAP) Navistar maxxpro v barvah Hrvaške vojske.

Bodo ZDA podarile odvečna vozila MRAP Pakistanu, Afganistanu, Madžarski, Hrvaški,…?

Ameriška vojska se želi “znebiti” nekaterih oklepnih vozil, ki jih ne želijo transportirati nazaj v ZDA iz Afganistana, od koder se umikajo konec leta 2014.

Povezani članki