Na Norveškem poteka Natova vojaška vaja Cold Response 2016

by Urednik

MED VAJO PRIŠLO DO TRAGIČNE PROMETNE NESREČE

Na Norveškem v teh dneh (2. – 9. marec 2016) poteka velika Natova vojaška vaja Cold Response 2016, na kateri sodeluje okoli 15.000 vojakov iz 14-ih držav. Cold Response (Hladen odziv), ki jo organizirajo vsako drugo leto, velja za glavno zimsko vojaško vajo severnoatlantskega zavezništva, namen pa je izuriti vojake za delovanje v ekstremnih zimskih razmerah.

Na letošnjih manevrih Cold Response poleg gostiteljice Norveške sodelujejo vojaki iz Belgije, Danske, Finske, Francije, Kanade, Latvije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Španije, Velike Britanije, ZDA in tudi Švedske, ki je partnerica zveze Nato.

Na vaji Cold Response 2016 pa je v ponedeljek 7. marca žal prišlo tudi do tragične (prometne) nesreče, potem ko sta na krajevni cesti na območju Nord Troendelaga trčila osebno vozilo in norveško oklepno vozilo. Podpolkovnik norveških oboroženih sil Aleksander Jankov je na tiskovni konferenci sporočil, da je v nesreči umrla ena oseba, ki je bila v (civilnem) osebnem vozilu. Dodal je, da med vojaškim osebjem ni poškodovanih in da vzroke za nesrečo še preiskujeta policija ter vojaška policija.

V prometno nesrečo je bilo udeleženo norveško gosenično izvlečno oklepno vozilo ingeniorpanservogn (IngPv). Norveška vojska je leta 1995 podjetju Alvis Moelv naročilo skupaj 22 inženirskih oklepnih vozil. Izvlečna vozila IngPv so Norvežani razvili na šasiji tanka leopard 1, vsa vozila pa so vojski dobavili do leta 2004.

Koncept norveškega inženirskega oklepnika Ingenionrpanservogn (IngPv) je podoben nemškemu inženirskemu vozilu pioneerpanzer 2. Namenjeno je izvleki in vlečenju poškodovanih oz. pokvarjenih glavnih bojnih tankov ter oklepnih vozil s težo do 60 ton. IngPv omogoča tudi odstranjevanje ovir, kopanju prekopov, gradnjo zaklonov, dvigovanju tovorov,…

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, Forsvaret

VIDEO: Utrinki iz vaje Cold Response 2016

Povezani članki