Na Norveškem začetek Natove vaje Trident Juncture 18

by Urednik

NA NAJVEČJI NATOVI VAJI TUDI ENOTE SLOVENSKE VOJSKE

Na Norveškem se je začela velika vojaška vaja zveze Nato, ki so jo poimenovali Trident Juncture 18 (Trojni stik), potekala bo do 7. novembra, na vaji pa bo sodelovalo 50.000 vojakov, 250 letal, 65 plovil in več kot 10.000 (oklepnih) vozil iz 31 držav.

Vojaška vaja Trident Juncture 18 (Trojni stik) je največja (najmnožičnejša) vaja zveze Nato po nekaj desetletjih – zagotovo pa po razpadu Sovjetske zveze, poteka pa na Norveškem in bližnjem območju severnega Atlantika ter Baltskega morja, vključno z Islandijo in zračnima prostoroma Finske ter Švedske. Načrtovanje manevrov s tako številčno udeležbo članic zveze Nato in partnerskih držav (Švedska in Finska) je spodbudilo poslabšanje političnih odnosov med Rusijo na eni strani ter ZDA in evropskimi državami na drugi strani po začetku spopadov v Ukrajini.

Nekateri vojaški in politični poznavalci tako že pravijo, da je vaja Trident Juncture 18, kakršne ni zveza Nato izvedla že vse od zgodnjih 80-ih let, del nove hladne vojne med ZDA in Rusijo. Ob tem tudi opozarjajo, da vaja še povečuje napetosti med severnimi ter vzhodnimi evropskimi državami in njihovo sosedo Rusijo. Prva tako Norveška in še nekatere članice z vzpostavitvijo (novih) ameriških vojaških baz v bližini meje z Rusijo še povečujejo napetosti.

Vojaška vaja Trident Juncture 18 je sicer označena kot obrambno naravnana, z njo pa se želijo usposobiti za pomoč Norveški vojski ob morebitnem napadu s strani Rusije (aktivacija 5. člena, ki zadeva izvajanje kolektivne obrambe v okviru zveze Nato).  Vaja bo potekala med 25. oktobrom in 7. novembrom 2018, na njej pa bo sodelovalo približno 50.000 vojakov iz 31 držav z 250 letali, 65 plovili in več kot 10.000 vozili. Američani imajo na vaji največji kontingent s 18.500 vojaki, kar je več, kot je vojakov v celotni Norveški vojski (približno 8.800 vojakov, vključno s 5.000 rezervisti).

Slovenska vojska (SV) na vaji Trident Juncture 18 (Trojni stik) sodeluje z delom sil v najvišji stopnji pripravljenosti (del skupine za civilno-vojaško sodelovanje in helikopter za medicinsko evakuacijo), motorizirano četo s pridodanim črnogorskim vodom, transportnim helikopterjem, elementom vojaške policije in enoto za podporo, skupaj pa šteje kontingent 250 pripadnic in pripadnikov. Delovanje slovenskega vojaškega kontingenta je osredotočeno na kopensko komponento. Tovrstne Natove vaje izražajo in razvijajo razsežne vojaške zmogljivosti, ki zagotavljajo mir in varnost v partnerskih državah. Slovenija je dejaven člen teh prizadevanj in zato Slovenska vojska v njenem imenu sodeluje na vaji. Je pa za slovenske vojake to tudi izjemna priložnost, da preverijo zmogljivosti odziva v realnem času, zahtevnega premika na dolge razdalje in delovanja v izjemnih vremenskih razmerah, v katerih se morajo izkazati tako ljudje kot oprema, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki