Na paradi v Banjaluki predstavili lahko oklepno vozilo despot 4×4

by Urednik

NOVO LAHKO OKLEPNO VOZILO RAZVITO V BIH

Na vajaški paradi Republike Srbske v BiH so na ulicah Banjaluke predstavili tudi lahko oklepno vozilo  despot 4×4, ki je plod domačega znanja.

Republika Srbska, ena od dveh konstitutivnih enot Bosne in Hercegovine,  praznuje 9. januarja praznuje nacionalni dan, ki so ga letos obeležili s svečano parado policijskih sil Republike Srbske  na ulicah Banjaluke. Na paradi so prvič predstavili tudi lahko oklepno vozilo  despot 4×4, ki so ga razvili in Izdelali v Republiki Srbski. Prototipno vozilo so razvili s finančno pomočjo vlade, prikazani prototip pa je bil v transporti verziji, oborožen z daljinsko upravljana oborožitveno postajo (RCWS) z mitraljezom in elektrooptičnim opazovalno-namerilnim sistemom.

Lahko oklepno vozilo despot 4×4 je imelo oznake posebne protiteroristične enot Republike Srbske (Specijalna antiteroristička jedinica Republike Srpske – SAJ RS), na parade so vozilo spremljala štiri oklepna vozila še iz časov nekdanje Jugoslavije BOV M86 4×4, ki naj bi jih postopoma zamenjali prav z novimi vozili despot 4×4.

Oklepnik despot v dolžino meri 6,04 m, v širino 2,56 m s kolotekom 2,45 m in ima 0,48 m klirensa. Opremljen je z dvema gorivnima rezervoarjema s po 200 litri goriva, poganja pa ga Mercedes – Benzov šestvaljnik OM 926 prostornine 7,2 l.  Vrstni dizelski motor z 240 kW prek Allisonovega avtomatskega menjalnika 3000SP s 6+1 prestavami omogoča vozilu hitrost do 120 km/h.

Pogon vozila despot je vseskozi štirikolesni, obešenje koles je neodvisno, premaguje 50 odstotni klanec in 40 odstotni nagib, deluje pa pri temperaturah med -40 in +500 C ter v vseh vremenskih razmerah na terenu.  Zaščiten je z oklepom po standardu STANAG 4569 stopnje 2 in se ga lahko dodatno zaščiti do stopnje 3. Minska zaščita je po standard STANAG stopnje 2a in 2b. Vozilo tehta 14 t in ima v notranjosti 12 m3. V vozilu je prostora za 3 do 6 potnikov, kar je odvisno od količine in teže skupnega tovora. Vstopanje in izstopanje omogočajo zadnja vrata, ki se odpirajo hidravlično. Vozilo ima dvojni klimatizacijski sistem, za policijske naloge pa je opremljeno z vrtečimi lučmi in električno vitlom na prednjem delu vozila.

Despot je proizvod TRM /Tehnički remont Bratunac), obrambno-varnostnega podjetja, v razvoju pa so aktivno sodelovali pripadniki ministrstva za notranje zadeve Republike Srbske. TRB je državno podjetje, ustanovljeno leta 1955, namenjeno pa remontu, vzdrževanju in nadgradnji oborožitvenih sistemov z vozili. Na vrhuncu dejavnosti – v nekdanji Jugoslaviji – je imelo podjetje 1500 zaposlenih in skupaj 22.000 m2 proizvodnih obratov. V začetku leta 2014 se je podjetje privatiziralo, večinski delež pa je kupil ELW Global Limited iz Združenih arabskih emiratov, manjšinski del pa je ostal v lasti vlade Republike Srbske.

Predstavitev vozila despot 4×4 je prišla sedem mesecev zatem, ko je TRB na orožnem sejmu Eurosatory v Parizu (junija 2018) predstavil polavtomatsko pištolo RS9 vampire 8×19 mm z 18 naboji v okvirju. TRB deluje v sklopu obrambne industrije Bosne in Hercegovine, ki je v letu 2017 izvozila za 114,67 milijona dolarjev izdelkov (za 13,3 % več kot leta 2016). Oborožitvena industrija BiH izvaža največ streliva različnega kalibra, njihovi glavni kupci pa so Savdska Arabija, ZDA, Turčija, Egipt, Srbija, Maroko, Nemčija, Hrvaška in Makedonija.

Pripravil: Igor Božinovski, foto:

 

Povezani članki