Na sejmu DSEI predstavili oklepno platformo AJAX (scout SV)

by Urednik

GOSENIČNO OKLEPNO VOZILO PRIHODNOSTI (ZA BRITANSKO VOJSKO)

General Dynamics UK je na sejmu DSEI v Londonu predstavil prototiop platforme AJAX (scout SV), verzije goseničnega oklepnika s kupolo, ki jo je razvil Lockheed Martin UK v okviru projekta britanskega vojaka – bojevnika  prihodnosti.

Prve britanske enote kopenske vojske naj bi ta vozila dobila v operativno rabo  sredi leta 2019, prva operativna enota na ravni brigade pa bo operativna v letu 2020.

Platforma AJAX je ena od šestih verzij, ki jih bo izdelovala General Dynamics UK v obdobju 2017 – 2024. Gre za prihodnje oklepno bojno vozilo (AFV) britanske kopenske vojske, ki naj bi zagotavljalo optimalno – najboljšo zaščito, preživetje in zanesljivost ter mobilnost in ISTAR zmogljivosti (ISTAR : information, surveillance, target acquisition, reconnaissance).  Vozila AJAC bodo “oči in ušesa” britanskih kopenskih sil na bojiščih prihodnosti. Učinkovita bodo tako nezahtevnih terenih kot v vsakršnem vremenu.

Vozilo je razvil britanski oddelek ameriškega General Dynamicsa iz Okhdalea v Južnem Welsu, podrobneje pa smo o njem pisali v spodnjih člankih.

Pripravil: B. Knific, foto: Asia Jokpeme

SORODNE NOVICE:

Velika Britanija bo kupila 589 večnamenskih oklepnih vozil scout SV

Britanski predsednik vlade David Cameron je pred vrhom zveze Nato napovedal naročilo 589 novih večnamenskih pehotnih oklepnih vozil scout SV za Britansko vojsko.

Britanska vojska bo kupila oklepnike scout SV

Britanska vojska bo za razvoj in dobavo prototipov večnamenskega goseničnega oklepnega vozila scout SV namenilo še 600 milijonov funtov (1 milijarda USD).

Povezani članki