Na Tajskem predstavili nov oklepnik black widow spider 8×8

by Urednik

TAJSKA ČRNA VDOVA” 8X8 PO ZGLEDU EVROPSKIH PEHOTNIH OKLEPNIKOV”

Na mednarodni obrambni in varnostni razstavi na Tajskem je domači Obrambni tehnološki institut (DTI) prikazal amfibijsko oklepno vozilo black widow spider 8×8, ki so ga poimenovali po strupenem pajku – črni vdovi.

Oklepno vozilo black widow spider 8×8 so v celoti razvili in oblikovali raziskovalcev DTI – nacionalnega centra za tehnologijo kovin in materialov, pri tem pa so jim pomagali strokovnjaki iz zasebnih mednarodnih podjetij, ki imajo strokovno znanje v proizvodnji bojnih vozil. Oklepnik črna vdova naj bi imel po besedah tajskega vojaškega vrha enako raven tehnologije – v smislu mobilnosti, zaščite in ognja – kot jo imajo podobna sodobna bojna vozila, ki so trenutno na voljo na evropskem trgu.

Oklepno vozilo black widow spider 8×8 ima v sprednjem delu prostor za voznika in pogonski sklop, na zadnjem delu pa je prostor za prevoz vojakov. Vanj gre lahko do 12 opremljenih vojakov, vključno s poveljnikom, voznikom in strelcem, ki jim oklep nudi visoko zaščito stopnje 4 (STANAG 4569). Črna vdova ima na vrhu kupolo s 30 mm avtomatskim topom in koaksialnim mitraljezom kalibra 7,62 mm.

Največja hitrost vozila je 100 km/h, s polnim rezervoarjem pa lahko prevozi do 600 km. Na zadnjem delu trupa ima oklepnik nameščena dva (ladijska) vijaka, kar mu omogoča tudi plovbo v vodi s hitrostjo do 8 km/h.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki