Načelnik zveze Nato v Evropi za krepitev kontingenta za odvračanje

by Urednik

BODO ZDA V EVROPO NAPOTILE DODATNO OKLEPNO DIVIZIJO?

Načelnik evropskega poveljstva oboroženih sil ZDA in poveljnik Združenih oboroženih sil Nata v Evropi, general Curtis Scaparrotti je v ameriškem kongresu izjavil, da bo za odvračanje Rusije na evropski celini potrebno razmestiti še eno oklepno divizijo ZDA in dodatne sile mornarice, pa tudi bojnih letal pete generacije.

“Danes imamo v Evropi razmeščenih več kot 60.000 vojakov vseh rodov. Te sile danes omogočajo uresničevanje odvračanja. Vendar v okviru pobude, da Evropi potrdimo zagotovila, iščemo način za posodobitev teh sil, da bi si zagotovili boljši položaj. Glede na posodabljanje ruske vojske pa nam je potrebno več sil,” je še izjavil Scaparrotti.

“Kar se tiče kopenske vojske, bi lahko imeli oklepno divizijo na stalni ali rotacijski osnovi,” je še dodal. “Pri mornarici je potrebna v Evropi za odvračanje še ena rotacijska komponenta, še posebno na področju protipodmorniške obrambe, saj je prav na tem področju Rusija izzvala našo zaskrbljenost. Za zdaj prevladujemo na tem področju, vendar moramo nadaljevati z vlaganji, da bi jih lahko odvračali in obdržali prevlado.”

Že ped tem je tiskovni sekretar Rusije Dimitrij Peskov izjavil, da Moskva v intenziviranju ameriške vojaške prisotnosti v Evropi ob ruskih mejah vidi grožnjo in jo ocenjuje negativno.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki