Največja vojaška vaja v zgodovini hrvaških oboroženih sil

by Urednik

NA HRVAŠKEM VOJAŠKA VAJA VELEBIT 18 – ZDRUŽENA SNAGA

Hrvaške oborožene sile so imele med 12. in 15. oktobrom 2018 vojaške vaje Velebit 18 – združena snaga (Velebit 18 – Joint Force), ki velja za največjo vojaško vajo v zgodovini hrvaške vojske.

Med 72 ur trajajočo vojaško vajo Velebit 18 – združena snaga so sodelovale tako kopenske sile, mornarica, letalske sile, sile za posebne operacije in kibernetske sile, ki so z več kot 5500 vojaki ter rezervisti izvajale manevre po celotnem ozemlju Hrvaške.

Skupno število aktivnega vojaškega osebja v Hrvaških oboroženih silah je približno 14.500 vojakov in 6.000 rezervistov, ki delajo v različnih službah oboroženih sil.

Zahodni mediji poročajo, da je bila vojaška vaja Velebit 18 – združena snaga izvrstna priložnost za hrvaške oborožene sile, da dokažejo svoje sposobnosti za izvajanje sodobnih bojnih operacij z različnimi scenariji. Ob tem poudarjajo, da je hrvaška vojska kljub zniževanju obrambnega proračuna ohranila solidno vojaško pripravljenost in pogosto sodeluje na večjih vojaških vajah v tujini.

Hrvaške oborožene sile načrtujejo modernizacijo svojih enot do leta 2024 z novo bojno opremo, vključno z bataljonom samohodnih havbic, nova pehotna bojna vozila, nove helikopterje (UH-60) in eskadriljo lovskih letal (F-16).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki