NATO pozval članice, da se znebijo orožja ruskega (sovjetskega) izvora

by Urednik

VRH PAKTA NATO V VARŠAVI (8. in 9. julij 2016)

Severnoatlantsko zavezništvo je z deklaracijo, ki so jo sprejeli na nedavnem vrhu v Varšavi, pozvalo svoje članice, naj se znebijo odvisnosti od ruske oborožitve, prav tako pa so v njej pojasnili, v kakšnih primerih je NATO pripravljen uporabiti jedrsko orožje, navaja ruski Vzgljad.

Govori pa se tudi, da naj bi NATO osnoval svojo obveščevalno službo. Dokument tudi pozdravlja vsa prizadevanja članic, ki težijo k odstranitvi nasledstva v obliki oborožitve ruskega izvora. Glede jedrske oborožitve pa navaja, da je osnovna naloga jedrskih zmogljivosti Nata v ohranjanju miru, preprečevanju vojaškega pritiska in odvračanju agresije. Zavezništvo še opozarja, da bi uporaba jedrskega orožja povsem spremenila značaj vojaškega konflikta. Pogoji pa, v katerih bi Nato to orožje uporabil, so resda še zelo oddaljeni, toda če bo katera od držav zavezništva ogrožena, je Nato sposoben nasprotniku prizadejati neprimerljivo škodo, ki bi presegla dobrobit, ki bi jo nasprotnik od napada pričakoval, še pravi Natova deklaracija. Da pa bi povečali svoje sposobnosti, se mora Nato opreti na širok spekter obveščevalnih zmogljivosti. Tako je bila dogovorjena ustanovitev nove službe za obveščevalno dejavnost in varnost.

Da bi zavezništvo lahko odgovorilo novim  grožnjam, naj bi bila reforma obveščevalne službe stalen in dinamičen proces, navaja dokument, ki izpostavlja vse večji pomen obveščevalne službe v nalogah informiranja zavezništva in pri sprejemanju odločitev. Dejavnost na področju obveščevalnega dela in varnosti bo usmerjal novi pomočnik generalnega sekretarja za vprašanja obveščevalnega dela in varnosti ob optimalnem izkoriščanju obstoječega kadra in zmogljivosti ob hkratni uporabi informacij od obveščevalnih služb zaveznic, še navaja deklaracija Nata.

Sicer pa so na vrhu Nata sprejeli zaključno deklaracijo, v kateri med ostalim navajajo, da si Nato želi konstruktivnih odnosov z Rusijo, ko bodo poteze Rusije to omogočale.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki