Natove vojaške vaje v Estoniji v svarilo Rusiji

by Urednik

NATO KREPI SVOJE SILE NA MEJI Z RUSIJO

Mednarodna vojaško-politična organizacija držav severnoatlantskega sporazuma ali krajše zveza Nato je v petek 16. maja 2014 začela vzporedno dve vojaški vaji v Estoniji, kot odziv na dogajanje v Ukrajini in sosednji Rusiji.

Cilj urjenja NATO pakta je, da na tritedenskih mednarodnih vojaških vajah Spring Storm 2014 in enotedenski Steadfast Javelin, na katerih sodeluje več kot 6000 vojakov iz devetih držav, uskladijo delovanje Estonske vojske in zavezniških sil na Baltiku.
Vaje bo vodilo Poveljstvo zavezniških sil v Brunssumu na Nizozemskem, ki z njimi želi dati močna podporo estonskim vojakom in celotni regiji s strani zaveznikov v času napetosti med Rusijo in Ukrajino.

Letošnja vaja Spring Storm (pomladna nevihta) vključuje več kot 6000 vojakov in rekordno število vojaških enot zveze, ki prihajajo iz Belgije, Danske, Estonije, Francije, Latvije, Litve, Poljske , Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Vojaška vaja Spring Storm poteka vsako leto potekala v različnih delih Estoniji že vse od leta 2003. Estonija, kot tudi drugi dve nekdanji sovjetskih republik v baltski regiji, Latvija in Litva, je postala članica zveze Nato marca 2004.

Večina sil je v Estonijo prišla že pred 5. majem 2014, kjer so sodelovale oz. prisostvovale na estonski vojaški vaji Kevadtorm 14, z namenom da se zagotovi varnost v baltski regiji.
Sodelujoče enote vključujejo pehotne in izvidniške sile, inženirska vozila, bojna letala, protiletalske in sisteme za zagotavljanje kibernetske varnosti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Utrinki iz estonske vojaške vaje Sprinh Storm 2013

NATO - vojaška vaja Spring Storm 2014 v Estoniji - britanski princ Harry

NATO-vo vojaško vajo Spring Storm 2014 v Estoniji je obiskal tudi britanski princ Harry

Povezani članki