Nemčija bo formirala brigado z oklepniki za hitro odzivanje

by Urednik

NOVA NEMŠKA BRIGADA Z OKLEPNIMI VOZILI BOXER 8X8

Nemčija naj bi formirala enoto ranga brigade za hitro odzivanje, ki bo opremljena z oklepnimi bojnimi vozili boxer 8×8 s kupolo s topom 30 mm, ki jo bo Nemška vojska sicer uporabljala na novih goseničnih oklepnikih puma AFV.

Novo enoto naj bi uporabljali tako v pogojih asimetričnega kot simetričnega bojevanja v rangu velikosti brigade, bojevala pa bi se proti nasprotniku, oboroženem tako z goseničnimi kot kolesnimi oklepnimi vozili. Ta nova formacija naj bi bila konkreten prispevek Nemčije k Natovem okvirnem konceptu narodov (NATO’s Framework Nations Concept), v katerem manjše (šibkejše) članice prispevajo svoje enote v enovit organizacijski okvir zavezništva.

Gre za zamisel,po kateri naj bi takšno enoto zbrali v 48 urah in bi bila v tem času popolnoma operativna, za hitre premike pa bi uporabljala tako železniško kot cestno infrastrukturo, namenjena pa bi bila takojšnjemu odzivu na kakršnokoli grožnjo v srednji Evropi v 48 urah. Enota bi ostala »odprta« za sodelovanje tudi s težjimi (goseničnimi) oklepnimi vozili.

Za zdaj je, kot pravijo, še prezgodaj razpravljati o številčnih podatkih, verjetno pa bo v tej brigadi približno 100 oklepnih vozil, glavnino pa naj bi predstavljala prav oklepna vozila boxer 8×8, oborožena s sistemi z goseničnega vozila puma, kar je vse razvila in izdeluje nemška oborožitvena industrija. Vozila bodo oborožena tudi z večnamenskimi lahkimi protioklepnimi raketnimi sistemi nemško izvedenko izraelskih (Rafaelovih) protioklepnih raket spike-LR (rakete vrste »izstreli-pozabi« – kakršnih se je Slovenska vojska »odrekla« z odpovedjo naročila kolesnih oklepnikov krpan 8×8).

Nemška vojska (Bundeswehr) ima trenutno v svoji oborožitvi več kot 270 kolesnih oklepnih pehotnih vozil GTK boxer 8×8 (naročenih je še okoli 130), ob tem pa tudi še okoli 770 starejših pehotnih oklepnih vozil ZPz fuchs 6×6, pričakujejo pa tudi še 349 goseničarjev puma (prvega so prejeli junija 2015).

Pripravil: B. Knific, foto: Bundeswehr

Povezani članki