Nemčija bo kupila 2271 vojaških tovornjakov HX2

by Urednik

NEMŠKA VOJAŠKA MODERNIZACIJA FLOTE LOGISTIČNIH VOZIL

Nemška vojska (Bundeswehr) je sklenila okvirni sporazum z Rheinmetall MAN vojaška vozila za dobavo več kot 2.200 najsodobnejših tovornjakov iz družine HX2 v vrednosti okoli 900 milijonov dolarjev.

Z nakupom 2.271 vojaških tovornih vozil iz družine HX2 bo Nemška vojska poskrbela za obsežno modernizacijo flote logističnih vozil. Dobave novih tovornjakov naj bi potekale naslednjih 7 let.

Kot prvi korak pogodba predvideva dobavo prve serije 558 tovornjakov v vrednosti približno 240 milijonov EUR, vključno s specialnimi orodji in podporo pri usposabljanju mehanikov. Večina ključnih komponent – motorj, osi, menjalnik in elementi šasije – bo proizvedena v Nemčiji, tovornjake pa bodo sestavljali v obratu za vojaška vozila podjetja Rheinmetall MAN (RMMV) na Dunaju. Dostava prve serije bo potekala v časovnem okviru 2018-2021.

Nova (nezaščitena) transportna vozila vozila iz družine HX2, v različicah od 4×4 do 10×10, bodo zamenjala stare generacije MAN tovornjakov KAT I, nekateri so nemškim vojakom služili kar štirideset let. Tovornjaki KAT I namreč zaradi starosti in s tem povezanih stroškov rezervnih delov ter končanega življenjskega cikla ne izpolnjujejo več veljavnih standardov.

Pripravil: A. Knific, foto: RMMV

 

Povezani članki