Nemška vojska se bori za vrnitev na stara pota (finančno boljša)

by Urednik

ZARADI ŠTEVILNIH TEŽAV BO NEMČIJA POVEČALA OBRAMBNI PRORAČUN

Nemčija načrtuje v naslednjih letih, tudi v luči ukrajinsko-ruske krize, postopno povečevati svoj obrambni proračun iz dosedanjih 1,2 % BDP-ja, kar še vedno znaša 32,5 milijard evrov. Nemški vojski v zadnjih letih namenjajo občutno manj denarja kot v preteklosti, glede na “zlate” čase hladne vojne pa prejmejo kar 75% manj sredstev.

Kljub strahu pred morebitno “rusko agresijo” bo Nemčija težko hitro nadoknadila tolikšen manko sredstev  in “zasejala” vojaško obsedenost  izpred treh desetletij. V zadnjih nekaj letih se je število pripadnikov Nemške vojske zmanjšalo s 500.000 na le 185.000.

Čeprav bi morala Nemčija po dogovoru z zaveznicami zveze Nato letno nameniti 2% BDP-ja za obrambne zadeve, kar znaša okoli 58 milijard evrov, sedaj nameni le okoli 32,5 milijard EUR. V letu 2016 naj bi proračun povečali za 1,5 milijarde na 34,4 milijarde EUR, v letu 2017 na 34,9 milijarde EUR, v letu 2018 bo znašal 35 milijard EUR in v letu 2019 pa 35,2 milijard EUR.

Kljub vsemu pa je nemški obrambni proračun še vedno dvakrat večji kot ga ima Turčija in štirikrat več kot za obrambo porabi Poljska.

Težave so se v Bundeswehru začele kazati v zadnjih letih, ko so se pojavili številne informacije o pomanjkljivi pripravljenosti in predvsem opremljenosti. Skoraj propadlo je paradržavno podjetje, ki izdeluje uniforme in kamuflaže, zaradi pomanjkanja rezervnih delov je prizemljenih več kot 50% vojaških helikopterjev in letal, prav tako je okrnjena uporaba oklepnih vozil.

Nemčija se je prvotno odločila za nakup 180-ih lovcev Eurofighter typhoon, vendar so se v letu 2014 odpovedali zadnjim 37-im. Od oktobra 2014 pa je le 42 od 109 eurofighterjev izpolnjevalo pogoje za letenje, predvsem na račun pomanjkanja rezervnih delov. Ob tem so morali zaradi financ Nemške letalske sile prepoloviti število ur letenja za svoje pilote.

Nemčija je prav tako zmanjšala število operativnih glavnih bojnih tankov Leopard II na le 225, pred tem so jih imeli več kot 2.000 prej. Težave so tudi z jurišnimi puškami HK G36, vseh 176.000 so jih vzeli iz uporabe zaradi pregrevanja in posledično zmanjšane natančnosti.

Pripravil: A. Knific, foto: Bundeswehr

SORODNE NOVICE:

Nemčija naročila 1200 pušk HK417 in MG4 kot zamenjavo za G36

Nemško obrambno ministrstvo se je odločilo za nakup 600 novih jurišnih pušk HK417 in 600 novih puškomitraljezov MG4 za potrebe vojakov na prvih bojnih črtah.

Nemčija bo porabila več milijard za “nadgradnjo” vojaške opreme

Nemška vojska bo v naslednjih letih vložila več milijard evrov za odpravo ponavljajočih se težave s svojimi letali, helikopterji in drugo vojaško opremo, je dejal predstavnik nemškega obrambnega ministrstva.

Povezani članki