Nemški boxer 8×8 ima tretjega NATO uporabnika: Litvo

by Urednik

LITOVSKA VOJSKA BO OBOROŽENA Z NEMŠKIMI OSEMKOLESNIKI

Rheinmetall Krauss-Maffei Wegmann bo v letu 2017 začel Litovski vojski dobavljati skupaj 88 večnamenskih oklepnih bojnih vozil boxer 8×8. Kot kaže, se rusko-ukrajinska kriza res dobro trži, posel bo namreč vreden skoraj 400 milijonov evrov ali skoraj 4,5 milijona evrov za vozilo (spomnimo se naših 135 patrij in vrednosti posla 278 milijonov evrov !).

Dobave oklepnikov boxer Litvi bodo stekle v letu 2017, sklenjene pa bodo leta 2021. Litva je tako ob Nemčiji in Nizozemski tretja Nato članica s tem sodobnim in dragim, resda pa izjemno mobilnim, dobro zaščitenim in opremljenim bojnim kolesnim oklepnikom. Litva je pogodbo o naročilu podpisala sredi avgusta, na litovski strani je bil pogodbeni partner Organizacija za združeno oborožitveno sodelovanje, na nemški pa ARTEC GmbH – skupno podjetje Rheinmetala in KWM za dobavo oklepnikov boxer. Litovski oklepniki bodo tudi dobro oboroženi, saj jih bodo opremljali z avtomatskim topom 30 mm (v nadgradni kupoli).

Boxer je zahvaljujoč kompozitnemu oklepu med najbolje zaščitenimi oklepniki 8×8 na svetu. Izredno je mobilen tudi po brezpotjih, poganja ga dizelski motor s turbopolnilnikom, doseže pa hitrost do 100 km/h (na cesti) z bojno težo kar 36,5 t. Boxer je zasnovan modularno, voznikov modul je ločen od operativnega modula, rezultat takšne zasnove pa je izjemna prilagodljivost in vsestranskost.

Bundeswehr že uporablja 405 boxerjev, medtem ko jih bodo nizozemske oborožene sile imele 200.  Operativne izkušnje iz Afganistana so potrdile, da boxer pomeni precejšen korak naprej glede mobilnosti in trdoživosti. Prav  ta dejstva so tudi prevladala pri litovski odločitvi za ta oklepnik, ko so izbirali vozilo na podlagi rezultatov zahtevnih testiranj. Litovski boxerji se bodo imenovali »vilkas«, kar v prevodu pomeni volk.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

letalski-miting-airpower-2016-banner

Povezani članki