Nemški motorji Deutz za ukrajinske oklepnike BTR-4

by Urednik

UKRAJINA BO RUSKE MOTORJE NADOMESTILA Z NEMŠKIMI

Nemški proizvajalec Deutz AG bo oskrboval Ukrajince s svojimi motorji za ukrajinske transportne oklepnike BTR-4 8×8. Kot navaja ukrajinska spletna stran Ukroboronprom (državno podjetje ukrajinske obrambne industrije) so že podpisali pogodbo za dobavo nemških motorjev. Z njimi bodo nadomestili prvotne motorje, ki jih izdelujejo v Rusiji.

Pričakujejo, da bodo novo verzijo oklepnika BTR-4 z Deutzevim motorjem začeli preizkušati v prihodnjih tednih, potem pa naj bi ga začeli uporabljati v operativnih vozilih. Nemške motorje naj bi vgrajevali še v ukrajinska kolesna oklepnika »dozer-B« in vozila BTR-3.

Deutz AG je proizvajalec motorjev iz Kölna, proizvaja pa celo paleto motorjev z močjo od 4 do 500 kW z zračnim, oljnim ali vodnim hlajenjem s pričakovano življenjsko dobo delovanja od 20.000 do 30.000 ur med posameznim servisom.

Nemški proizvajalec Deutz AG je bil prisoten tudi v naših tleh, saj  je mariborski TAM (Tovarna avtomobilov Maribor) izdelovala motorje za tovornjake po njegovi licenci.

BTR-4 je kolesno transportno oklepno vozilo 8×8, ki so ga konstruirali v Harkovskem strojnem zavodu na lastno pobudo. Prototipno vozilo so predstavili leta 2006 v Ukrajini. Osnovna verzija ima protibalistično zaščito proti nabijem do srednjega kalibra, tehta pa 17,5 t. Izdelali so tudi verzijo z dodatno zaščito, ki pa tehta 25 t.

Verzije oklepnega vozila BTR-4:
BTR-4K : poveljniško vozilo
BTR-4Ksh : štabno in poveljniško vozilo
BRM-4K : oklepni izvidnik
BREM-4K : izvlečno in servisno vozilo
BSEM-4K : bolnišnično vozilo
MPO-4K : vozilo za ognjeno podporo s topom 120 mm
BTR-4 BAU : oklepnik s parom topov 23 mm

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki