Nemški Rheinmetall razvil novi lahki minomet RSG60

by Urednik

SODOBEN MINOMET, KI GA LAHKO UPORABLJAJO TUDI SPECIALCI

Nemško podjetje Rheinmetall je razvilo nov lahki 60-milimetrski minomet RSG60, ki so ga razvili za potrebe pehotnih enot in tudi sil za posebne operacije, ki ga lahko uporabljajo brez podstavka in nožic.

Lahki minomet RSG60 odlikujejo inovativne oblikovne in inženirske lastnosti, zaradi katerih je ta sistem zelo lahek ter enostaven za rokovanje. Nekaj hitrih ročnih prilagoditev pretvori 15,8 kg standardno pehotno različico v minomet brez podstavka in nožic, ki tehta le 6,8 kg.

RSG60 so že večkrat uspešno preizkusili. Standardna različica ima lahko glede na strelivo domet do 3200 m. Opremljen je s trideset centimetrov daljšo cevjo, ki poveča domet za približno 500 m, različica za specialne sile RSG60  “commando” pa ima domet okoli 2000 metrov.

Razvoj novega minometa so začeli oktobra 2017. Cilj podjetja Rheinmetall je bil razširiti vsestransko družino streliva 60 mm in obstoječo tehnologijo za nadzor ognja Rheinmetall Electronics z ustreznim oborožitvenim sistemom, usmerjenim v prihodnost. Že od samega začetka se je razvojno delo zato osredotočilo na majhno maso, hitrost in ergonomijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Rheinmetall

 

Povezani članki